M inistrul Energiei, Sebastian Burudja a vorbit despre posibilitatea de a extrage din nou cuarț, la Uricani. Dar autoritățile locale așteaptă de zeci de ani să se întâmple asta. Practic, e nevoie doar de o decizie a guvernului, că investitori ar fi.

Pe biroul primarului de la Uricani stă o bucată mare de cuarț, iar edilul încă speră să pornească, la cariera Șiglău, o exploatare în toată legea. Sebastian Burduja este încă un oficial de la București care a adus vorba despre cuarț, iar Dănuț Buhăescu spune cât ar fi de important să reia exploatarea. Mai ales acum când Uricaniul a rămas fără nicio exploatare de huilă și pare că acum, ministrul Energiei ar avea cheia.
„El este cel care dă verde la scoaterea la licitație a zăcământului. Și trebuie să apară Hotărârea de Guvern. Vreau să vă spun că sunt firme interesater, iar ele vor trebui să cumpere ulterior, să cumpere terenul de la suprafață. Dar noi
ne-am bucura foarte mult, dacă ar fi nu doar exploatarea zăcământului, ci și prelucrarea zăcământului”, spune acum Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Afacerea cuarţului din cariera Şiglău-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup Internaţional” SRL a cumpărat fabrica ce procesa zăcământul contra sumei de 250.000 de lei. Acum, însă, cariera este lăsată în paragină, pentru că nimeni nu a mai putut intra acolo, iar fabrica nici nu mai există. Sub pământ, însă, se găseşte cel mai pur zăcământ de cuarţ din Europa şi al treilea, din punctul de vedere al calităţii, din lume, zăcământul fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. Și, dacă o vreme au fost probleme cu statutul juridc al terenului, acum totul stă în puterea Guvernului.
„A câștigat Guvernul României, mai înainte un proces cu fostul SC Cuarț și Romcuarț. Practic, zăcământul nu avea voie să îl cumpere nimeni.
A fost un abuz prin
anii 90. Trebuie doar să îl scoată la licitație, iar cel care câștigă licitația, va fi nevoit să meargă să cumpere terenul de la suprafață”, mai arată
primarul din Uricani.
Zăcământul de cuarț pur de la Uricani încă nu este exploatat, deși au trecut 23 de ani de când a fost pus gaj într-un împrumut bancar. Sunt firme interesate, însă, nu există cadrul legal să poată fi scos la lumină acest zăcământ. Pentru că în zonă încă sunt mineri calificați să facă asta.
Diana Mitrache