Materialele rezultate în gospodărie din construcții, deșeurile voluminoase, bucăți de mobilă veche, ori saltele sau cauciucuri, toate sunt deșeuri ce nu vor mai fi acceptate la ghenele din cartiere. Se construiesc acum centre cu aport voluntar, iar la Petroșani e aproape gata prima platformă din Valea Jiului.

Aproape 4 milioane de lei este valoarea proiectului pentru Centrul cu Aport Voluntar din Colonia municipiului Petroșani. Aceasta se ridică acum pe platforma pe care cândva era mina Dâlja.
Fundația și o parte a compartimentării este gata și până în toamnă va fi funcțională. „În această zonă vor fi containere pentru deșeuri nemenajere. E vorba de cauciuc, sticlă, mobilă, de toate deșeurile care nu sunt menajere. Singurul lucru pe care oamenii va trebui să îl facă este să vină cu ele până aici. De asta se numește Centru cu aport voluntar. Dar nu se va plăti nicio taxă de colectare, tocmai cu scopul de a reduce aceste cantități de deșeuri care, de multe ori, se pun lângă actualele puncte de colectare”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Astfel de centre vor trebui construite în fiecare oraș al Văii Jiului, iar la Petroșani prinde contur primul dintre ele.
Finanțarea vine din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare și Reziliență al României şi din fonduri naţionale.
În toată țara proiectul este gestionat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu scopul de a accelera procesul de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România cu accent pe colectarea separată.
Valoarea totală a proiectului din Petroșani este de puțin peste 3, 8 milioane de lei și va fi gata la finalul lunii septembrie.
Centrele de acest fel vor facilita colectarea deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, bateriilor uzate, deșeurilor periculoase și a deșeurilor din construcții și demolări

Diana Mitrache