Vechile clãdiri ce au fost încadrate în patrimoniul istoric al oraselor, si nu sunt putine nici în Valea Jiului, ar putea fi reparate pe banii primãriilor. Din bugetele locale, dacã sunt alocate sumele necesare, primarii le pot remedia si apoi, proprietarii lor sunt arsi la buzunar.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, sãptãmâna trecutã, decretul de promulgare a legii referitoare la renovarea fatadelor clãdirilor istorice, aflate în proprietate privatã, cu bani de la primãrie, acestia urmând sã fie recuperati în cel mult zece ani.

În aceastã categorie se încadrezã, în Valea Jiului, clãdirile de la mina Petrila, intens disputate între Ministerul Culturii si administratia localã, o parte a clãdirilor din Colonia Petrosani.

Aveti aici lista monumentelor si a clãdirilor care ar putea intra sub incidenta acestei legi: http://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-HD.pdf

Administratiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finantarea integralã a lucrãrilor în anumite circumstante, sumele urmând sã fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii vor fi recuperati din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari, în cazul în care existã, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperati în acest mod, primãriile pot stabili o taxã pentru cresterea calitãtii arhitectural-ambientale a clãdirilor, aplicabilã doar proprietarilor care beneficiazã de reabilitarea clãdirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.

În cazul în care clãdirile reabilitate astfel sunt vândute, primãriile recupereazã banii de la noii proprietari.De asemenea, autoritãtile publice locale pot prelua partial sau integral aceste cheltuieli dacã respectivele clãdiri sunt în „zone protejate si în zone de protectie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial“.

Diana Mitrache