Momârlani în costume populare tradiționale, dar și localnici au venit să ia parte la agapa frățească oficiată de un sobor de preoți, la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena de la Petroșani. A fost un moment inedit, în care și vremea a fost una bună, iar oamenii au mers la slujbă și, mai apoi, au gustat din bucatele tradiționale.

Sute de oameni au venit la biserică, iar unii dintre ei au impresionat prin costumele populare. A fost o mare de oameni în alb și negru, tradiția fiind dusă mai departe de la cel mai mic, la cel mai mare „E o tradiție care se ține și am venit în costum popular, ca să fim așa cum se cuvine. Și am îmbrăcat și fetița în costum popular, deși ea are doar un an și un pic, dar ca să se obișnuiască de mică”, a spus unul dintre oamenii costumați de sărbătoare.
„Aș vrea ca azi să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru timpul acesta frumos. E un hram al bisericii și e o bucurie pentru noi, pentru că această agapă, cum spunea părintele Pătrașcu, este o agapă a dragostei, care se ține după liturghie. Ies toți și mănâncă și asta este cinstea bisericii noastre. Păstrăm tradiția și o predăm mai departe, cu ajutorul preoților, dar și a comunității. Trebuie să ducem asta mai departe, că e unică în România Aici, la biserică, nu contează că ești din oraș sau de pe deal. Suntem toți egali”, a spus un alt localnic, costumat tradițional și care a organizat agapa.
„Nici nu mai știu la câte nedei am fost. E un lucru foarte fain. Este ceva ce am moștenit din strămoși”, a conchis și Ioan Strâmb, cel care are în grijă și Biserica Sînionilor de lângă stadionul Jiul.
Iar în timp ce toată lumea era la slujbă, în curtea bisericii, în ceaune, se pregătea mâncarea momârlanilor. „Am pregătit tocana de oaie, varza și păsatul. Aici sunt numai bărbații, că femeile sunt în biserică”, a explicat unul dintre cei ce amesteca în oale.
„Bărbații pregătesc mâncarea tradițională. Suntem toți în costume populare. Venim și aici și pe Slătinioara, mereu”, a completat un altul.
Un sobor de preoți a oficiat slujba, iar printre invitați și părinți din Arad. „Mă numesc Ștefan Dimitriu și slujesc de 11 ani la Biserica Sfântul Gheorghe, din Petrișa, Protopopiatul Lipova din Arhiepiscopia Aradului. M-am bucurat că biserica este plină, fiind și un hram istoric. Există o mare evlavie față de sfinții părinți Constantin și Elena. În țara noastră avem 1.700.000 de români care poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena”, ne-a spus părintele Dimitriu, cel care este fratele preotului Andrei Dimitru, cel care slujește la Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Dar nu au ajuns doar momârlanii, cei care păstrează tradițiile noastre, ci și oamenii de rând. Cu toții au ascultat slujba și, mai apoi, au venit la agapa frățească, pentru că mâncarea momârlanilor le place tuturor.
„Este hranul bisericii. A fost o slujbă foarte frumoasă și, de fiecare dată, avem această agapă, cu mâncarea tradițională, care, practic, ne identifică pe noi, în Valea Jiului și, în special pe momârlanii noștri. Și am văzut că sunt foarte mulți copii îmbrăcați în costume populare, ceea ce mă bucură foarte mult, că oamenii se întorc la tradiții. Acest costum momârlănesc în două culori, alb și negru, are o eleganță aparte și totodată și o însemnătate spirituală, fiind o contradicție între viață și moarte”, a conchis Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Diana Mitrache