Adrian Ahrițculesei a ajuns la Petroșani. Întors din expediția incredibilă de pe Everest, alpinistul de la noi spune că a fost aventura vieții lui, o aventură în care a avut și noroc, pentru că acolo a văzut și cum arată moartea.

Adrian Ahrițculesei a ajuns pe Everest acum câteva zile și l-am întâlnit în prima zi, când a ajuns acasă. A venit la familie și se consideră un norocos. Asta, pentru că a ajuns pe „acoperișul lumii”, locul în care exista oricând riscul să nu se mai întoarcă. Pe doi dintre cei care urcaseră înaintea lui, i-a văzut, pe traseu, fără suflare.
I-a fost și lui greu, masca de oxigen i-a înghețat, dar a trecut cu bine peste tot ce a fost greu. „Am fost plecat în aventura vieții mele. Cu siguranță, această expediție a fost una dintre cele mai grele de până acum. Dar sunt foarte fericit că mi-am îndeplinit obiectivul, acela de a ajunge pe cel mai înalt punct de pe pământ”, a povestit Adrian Ahrițculesei, alpinistul din Petroșani.
Avea planificată expediția până la finalul lunii, însă, a venit cu 10 zile mai devreme. Și asta e dovada că a fost perseverent, curajos, dar și norocos. „A fost foarte, foarte greu, dar sunt foarte bucuros că organismul meu s-a adaptat la diferența de fus orar, la temperaturile extreme de acolo, pentru că vremea în Himalaya este extrem de imprevizibilă. Noi am prins un vânt foarte puternic de aproximativ 35 de km/h, pe vârf, dar erau undeva la minus 40 de grade Celsius. În mod normal, expediția trebuia să se termine pe 30 mai, dar Dumnezeu ne-a ajutat, vremea a ținut cu noi, totul a decurs conform planului și am ajuns acasă cu 10 zile mai devreme”, a mai spus Adrian Ahrițculesei.
Este una dintre cele mai mari realizări ale sportivului de la noi și cea mai mare pentru Adrian Ahrițculesei, primul român care a finalizat circuitul celor 7 vulcani, de pe cele 7 continente.

Diana Mitrache