C alitatea apei de la robinet a fost întotdeauna o prioritate pentru operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului. Astfel în acest sens apa este zilnic monitorizată și se efectuează o serie de analize tocmai pentru ca apa care ajunge la robinet să fie una de calitate.

Cristian Ionică, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului, ne spune care sunt pași și ce analize de laborator se fac pentru a îndepărta microrganismele din apă.
”Din păcate microrganismele care există în apă nu le putem vedea doar în momentul în care facem o primă analiză fizico-chimică după care o analiză microbiologică. Prin toate stațiile de tratare, inclusiv laboratorul central de la Dănuțoni, prima analiză pe care o facem este aceea de a determina substanțele organice. Există o analiză care colorimetric ne indică prezența substanțelor organice. Orice apă, chiar dacă este de suprafață sau de subteran are o anumită cantitate de substanță organică în ea. Aceasta este înlăturată prin dezinfecția apei, iar aceasta se realizează la fiecare stație de tratare de pe toată raza Văii Jiului pentru că este un indicator, acel clor rezidual care rămâne în apă și face ca apa să fie potabilă”, a declarat Cristian Ionică, director general al SC ApaServ Valea Jiului.
A pa, analizată microbiologic
Apa este analizată microbiologic pentru ca aceasta să fie sigură pentru consum.
”Următoarea analiză pe care o facem atât la apa potabilă cât și la apa de rețea o facem în cadrul laboratorului central de la Dănuțoni și analizăm apa din punct de vedere microbiologic. În urma dezinfecției apei cu clor gazos sau cu clor lichid în unele puncte din cadrul ApaServ, noi știm că apa este potabilă. Totuși trebuie să facem și o analiză microbiologică pentru că apa chiar dacă este dezinfectată putem găsi multe alte bacterii care sunt dăunătoare organismului. Una dintre cauze este dezinfecția insuficientă sau există microrganisme care se dezvoltă pe tot traseul, adică traseul de la stația de tratare, rezervor și rețea de distribuție. Este nevoie de această analiză microbiologică pentru a confirma ca la ultimul consumator al nostru să știm că apa este potabilă. Dacă fluxul tehnologic la stație din punct de vedere fizico-chimic se face pe prima treaptă apă brută, apă decantată, apă filtrată și apă rețea, laboratorul central Dănuțoni prin monitorizarea pe care o face, ne ducem începând de la rezervor, rezervoare de înmagazinare și ultimul beneficiar al nostru de pe rețea. Pe tot acest traseu apa trebuie să fie în parametri din punct de vedere microbiologic”, a mai precizat sursa citată.
Analizele sunt făcute
zilnic, la 300 de puncte de verificare.
”Această analiză presupune urmărirea apei timp de 48 de ore în cadrul laboratorului de microbiologie din cadrul Stației de la Dănuțoni, dar acest lucru nu înseamnă că așteptăm 48 de ore, pentru că analizele sunt zilnice. Avem aproape 300 de puncte de verificare și pe partea de microbiologie. Aceste puncte sunt în primul rând cele fixe, acolo unde dacă s-ar întâmpla ceva ar fi cel mai periculos pentru populație, adică școli, restaurante spitale. Aleator mai avem și puncte de verificare unde avem reclamații în ceea ce privește creșterea turbidității. Aceste creșteri pot fi din cauza restricțiilor, din cauza rețelelor vechi care nu au funcționat și mergem până la nivel de apartament. Astfel nu analizăm doar acel apartament sau scară, ci facem o analiză a întregului inel de presiune care alimentează zona respectivă ca nu cumva să apară ceva iar noi să nu știm. Această verificare este confirmată și de cei de la DSP atât fizico-chimic, cât și microbiologic. Cum avem noi acele puncte de monitorizare, la fel au și cei de la Direcția de Sănătate Publică astfel încât să fim convinși că pe toată rețeaua din Valea Jiului”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Angajații ApaServ de la stațiile de tratare monitorizează constant apa pentru ca rezultatul final, la robinet, să fie unul de cea mai bună calitate.
Monika BACIU