F irma care a câștigat licitația pentru paza minelor din Valea Jiului nu a intrat în lucru. Sunt motive legate de costuri, iar cei de la Complexul Energetic Valea Jiului continuă să păzească minele cu angajații proprii.

Cu câteva săptămâni în urmă, senatorul Cristian Resmeriță atrăgea atenția asupra costurilor uriașe pentru paza minelor din Valea Jiului. Spunea, politicianul, că „pe un contract, ce va ține 270 de zile, din aprilie, până în decembrie 2024, Complexul Energetic Valea Jiului vrea să dea 22 de milioane de lei, adică 4,5 milioane de euro, adică, un miliard de lei vechi pe zi”. Dar se pare acum că firma de pază, care a și câștigat licitația, nu va fi la lucru și tocmai de prețul scăzut s-ar fi plâns.
„Ei spun că au făcut o
estimare prea mică, față de al doilea înscris la licitație, cu 3 milioane de lei. Și spun că nu au luat în calcul mai multe cheltuieli și nu pot face față și nici nu au agenți. Din punctul meu de vedere, o firmă, când se înscrie la licitație, ar trebui să aibă agenții, în cadrul firmei, nu să stăm două-trei luni să angajeze, să vadă dacă e bine pentru ei”, a spus Eusebiu Durbacă, director general CEVJ.
Așa că acum, administrația va monta camere de suprave-ghere, ca să prindă hoții. „3-4 camere vor fi montate la fiecare unitate minieră, în punctele principale și o să dăm drumul unui caiet de sarcini, dar vrem să îl facem foarte bine, pentru monitorizarea și intervenția la unitățile miniere unde facem pază”, mai spune Eusebiu Durbacă, director general CEVJ.
Contractul pentru care firma câștigătoare și-a adjudecat licitația, pentru paza la unitățile miniere din Valea Jiului, era de aproximativ 2 milioane de euro.
Unitățile miniere sunt prădate zilnic de hoți și paza se face încă cu angajații din mină, care pot doar să sune la 112.
Diana Mitrache