Hunedoara este județul cu cele mai multe parcuri naționale, arii protejate, cu o faună și o floră extrem de bogate. În 24 mai sărbătorim Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, iar rangerii ne atrag atenția să ținem cont de ceea ce am reușit să păstrăm intact până acum.
Ziua Europeană a parcurilor este o zi specială, în care sărbătorim ariile naturale protejate din Europa precum și natura de pretutindeni. În Hunedoara avem parcul Național Retezat, parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina și, desigur, Parcul Național Defileul Jiului, ori o parte din Parcul Natural Domogled- Lunca Cernii. Așa că, pădurarii vin acum să ne ceară să continuăm să protejăm natura.
„Din 1999, în fiecare an, sărbătorim Ziua Europeană a Parcurilor Naționale. Este un prilej pentru a sensibiliza publicul despre frumusețea naturii, dar și despre importanța protejării naturii. Nu în ultimul rând, este un prilej de a aduce mai aproape publicul, în natură”, a spus Tiberiu Feczko, ranger Parcul Național Defileul Jiului.
Numai în Defileul Jiului sunt peste 700 de specii de plante și peste 450 specii de animale. Iar Defileul Jiului face parte din Natura 2000.
„Defileul Jiului este o zonă sălbatică, pentru că reprezintă o zonă de migrație pentru carnivorele mari. Și cred că asta a contat cel mai mult, când a fost înființat parcul. Și vorbim aici de sălbăticie”, a mai adăugat rangerul din Defileul Jiului.
Retezatul este cel mai complex și mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpaților românești. Originalitatea sa constă în existența unor spectaculoase creste alpine care depășesc 2000 de m înălțime și un relief sculptural, în care s-au imprimat urmele a două mari glaciații.
Aflat în Munţii Şureanu, Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina se remarcă și acesta prin peisajul aparte creat în mii de ani de interacţiunea omului cu natura.

Diana Mitrache