Sunt 34 de ani de când minerii scriau o pagină dureroasă în istoria României. 13-15 iunie a fost perioada în care minerii au întors România în timp, sau cel puțin așa s-a spus. Cei care au reprezentat ortacii de-a lungul timpului, însă, spun că nu doar ei au fost vinovați, sau prea puțin din dezastru a fost provocat de oamenii din Vale. Acum 34 de ani, forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală, ca stil și anvergură, dintre toate acțiunile minerilor.
Numărul victimelor este controversat. Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților este de 746, iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată.
Ce spun acum oamenii care au condus liga minerilor este cu totul altceva. „Minerii au ajuns în București pe data de 14 iunie, când deja se întâmplaseră evenimentele din Piața Victoriei și nu numai. Dar ar trebui să mai spunem că nu au fost doar minerii din Valea Jiului. Au fost și muncitori de la uzinele din București, au fost mineri din Baia Mare, bazinul Olteniei, Comarnic și cei care sunt și acum arătați cu degetul sunt cei din Valea Jiului”, declară Costel Postolache, fost lider al minerilor din Valea Jiului
Le-am numit mineriade și au fost mai multe astfel de descinderi, oamenii din Valea Jiului fiind văzuți apoi ca brute, însă, nimeni nu și-a asumat mai nimic, până acum.
„Din păcate, eticheta asta nu se va șterge de pe Valea Jiului, decât, poate, după zeci de ani, când probabil vor uita. Sau poate, când se va spune adevărul. Cei care au participat atunci, ar trebui să spună odată adevărul. Să recunoască și să spună adevărul. Dar mulți se feresc să vorbească despre asta. Eu, care am lucrat în minerit și am fost și lider al lor, recunosc și îmi asum consecințele”, mai spune Postolache
Dosarul Mineriadei – în care fostul preşedinte Ion Iliescu, acum la 94 de ani, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii – a fost luat de la zero. Rechizitoriul trebuie refăcut, pe motiv de nulitate a acestuia.

Diana Mitrache