Mai mulți copii de la Școala I.G Duca au venit și au plantat crizanteme la mormintele din Cimitirul Eroilor. Vor veni la toamnă să le vadă înflorite, iar de Înălțare au aprins candelele pe fiecare mormânt. Timizi, cu emoție și curiozitate, copiii din Petroșani s-au apropiat de cimitirul în care au aflat, încă de la școală, că sunt îngropați oameni care au luptat pentru ca azi, aici, să vorbim limba română. S-au arătat încântați și au studiat fiecare cruce, unele cu nume înscrise, iar pe altele cu însemnul „erou necunoscut”.
„Am venit aici, ca să sărbătorim Ziua Eroilor. Eroii sunt cei care au luptat pentru România și au făcut fapte vitejești”, a spus unul dintre copii. „Au făcut tot binele pentru țara lor, pe care au apărat-o”, a completat un altul.
Iar datorită celor de la Cultul Eroilor, copiii au sădit flori la fiecare mormânt. „Cred că este important să transmitem copiilor această datorie de păstrare a memoriei. Avem sloganul „Memoria, ca datorie” și, mai avem un principiu, că dacă nu vorbim cu copiii, atunci vorbim cu pereții. E important să învețe ei și nu ne strică nici nouă să ne reamintim că drepturile și libertățile noastre nu au picat din cer”, le-a spus Dorel Șchiopu, președintele Asociației Cultul Eroilor Regina Maria.
„Este foarte important și le mulțumesc lor și părinților lor, pentru că îi educă așa de frumos și în spiritul acesta al valorilor fundamentale creștine și pentru tot ce înseamnă această zi și din punct de vedere religios. Este ziua în care Isus Hristos s-a înălțat”, a completat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
„E foarte frumos, pentru eroi și chiar mă bucur și cred că se bucură și ei de unde ne văd”, a conchis o fetiță care, după ce a plantat crizantema, ajutată de un alt coleg, au aprins împreună candela.
La fiecare cruce au pus câte o crizantemă și, la toamnă, o vor vedea înflorită.
Iar fiecare cruce a avut o candelă, aprinsă de un copil, care, atunci când a așezat lumina acolo, a citit numele celui care s-a jertfit, la fel ca o rugăciune trimisă spre cer.
În Cimitirul Eroilor a avut loc o slujbă și un ceremonial de depunere al coroanelor de flori.

Diana Mitrache