Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în luna iunie un eveniment cultural cu totul special care a stârnit emoții și aduceri aminte, poate cel mai emoționant, cel mai impresionant eveniment cultural la care am participat. A fost prezentat și lansat volumul omagial intitulat „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Dedicat creatorului și animatorului îndrăgitei trupe Song, Ioan Luchian Mihalea, prezență artistică plină de prospețime în anii 1970-80, volumul este realizat de doamna Luminița Velciu, avocată, realizatoare de emisiuni tv, fostă membră a grupului Song.

Cei care acum au ajuns la anii deplinei maturități și-au adus aminte de numeroasele spectacole, apariții televizate, momente în care grupul coral SONG îi purta pe aripile muzicii românești și universale sub conducerea entuziastă, luminoasă și exuberantă a celui care, pentru cei care l-au iubit, a fost și va rămâne Oanță. În amintirea multora mai persistă numeroasele cântece pe care tinerii studenți, membri ai grupului SONG, le interpretau cu o plăcere debordantă, cu talent și cu dorința vădită de a oferi bucurie spectatorilor din sală sau din fața televizoarelor.

Această carte, la care Luminița Velciu a trudit cu acribia și perseverența unui bijutier, cu grija de a nu lăsa nimic nespus, recompune imaginea plină de vitalitate a lui Ioan Luchian Mihalea prin intermediul cuvintelor a peste o sută de persoane care l-au cunoscut, membri sau nu ai grupului SONG, adevărat fenomen muzical din România acelor vremuri deloc ușoare. De aceea, această formație, în frunte cu animatorul ei, a fost o oază de bucurie, o gură de aer proaspăt în acele vremuri.  

Cartea este o minunată surpriză făcută celor care știu ce a fost grupul SONG, ce a însemnat el pentru generația anilor 70-’80, însă în același timp este un dar făcut tinerilor de azi care sunt invitați să cunoască, astfel, un crâmpei din tinerețea părinților lor. Grupul SONG și sufletul său, atât de îndrăgitul Oanță, sunt readuși acum în mintea și în inimile noastre prin  această carte-mărturie, carte de aducere aminte despre un veritabil fenomen cultural care a răspândit o lumină aparte în ultimii ani ai secolului trecut.

Toți cei care vorbesc despre grupul SONG spun în detaliu povestea acestei îndrăgite formații care „ (…) are tot atâtea povești câte persoane i-au trecut pragul în două decenii. (…) Dar părintele SONG-ului este unul singur, Ioan Luchian Mihalea, și, din păcate, el are o singură poveste …irepetabilă și cu final neașteptat.” Într-adevăr, acel final trist și nedrept, mult prea timpuriu, a întristat o țară întreagă, dar mai ales a umplut de durere sufletele celor care l-au cunoscut și l-au iubit pe Ioan Luchian Mihalea, neuitatul Oanță.

Chiar dacă cântecul grupului a fost frânt, chiar dacă zâmbetul cald al lui Oanță a dispărut, a rămas amintirea vie a extraordinarului fenomen SONG, au rămas cântecele interpretate cu entuziasm, cu talent și cu bucuria de a dărui clipe frumoase celor care aveau atât de mare nevoie de optimism și speranță. Cu siguranță, cei din generațiile mature păstrează în amintire splendidele prelucrări corale din folclorul românesc, cântecele de pe alte meridiane, piesele din repertoriul clasic, toate alese, dirijate și marcate de personalitatea tonică, plină de prospețime și luminoasă a celui care a fost Ioan Luchian Mihalea, mult iubitul Oanță.  

„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris, Încet gândită, gingaș cumpănită” sunt cuvintele lui Tudor Arghezi care ne vin în minte deîndată ce deschidem cartea, deîndată ce citim atâtea și atâtea (peste o sută), mărturii emoționante pe care foști membri ai grupului și prieteni le împărtășesc cu cititorii, cu cei care nu au uitat grupul SONG, care nu l-au uitat pe Oanță. Prin urmare, pentru această carte, cinste doamnei Luminița Velciu care, cu adevărat, ne dăruiește o carte-document, gândită îndelung, scrisă cu gingășie, cu o lacrimă în colțul ochilor, cu amintirea vie a fenomenului cultural care a fost grupul SONG și sufletul lui, Ioan Luchian Mihalea. Pentru toți cei care păstrează această amintire, „cântecul amuțit” nu încetează să le răsune în amintire.    

Oricine va dori, acum sau peste ani, să știe ce a fost acest adevărat fenomen cultural numit SONG, nu va putea ocoli cartea excepțională, emoționantă și pe deplin lămuritoare pe care ne-a dăruit-o doamna Luminița Velciu.

La final, autoarea a oferit autografe doritorilor.

Manager,

Ioan Sebastian Bara