M ai mulți copii, în special din Petrila și Petroșani, au venit la fosta mină Petrila, ca să vadă ce a rămas aici, știind că mulți dintre oamenii din orașul lor au lucrat acolo. Vin să vadă
trecutul, să îi privească prezentul, dar și să își imagineze viitorul. Au intrat în galeria creată pentru a exemplifica un loc de sub pământ și erau cu toții curioși să afle cum lucrau minerii, pentru că mulți știu despre asta doar de pe internet.

„Nu am fost niciodată la mină. Am vrut să vin că nu știu ce e mina. Știu că minerii lucrau aici”, a spus unul dintre copiii care a vizitat galeria de mină.
„Nu știu despre mineri, decât că lucrau aici, sub pământ”, a spus un alt copil.
„Eu știu că acolo minerii caută ceva valoros, precum aurul și diamantele, iar eu am vrut să văd cum e în mină”, a spus cee ace a crezut ea, o altă fetiță venită în vizită.
Așa că acolo, Cătălin Cenușă, unul dintre ultimii mineri care a lucrat în mina Petrila, le-a povestit ce a însemnat asta. Au văzut și un scurt film cu imagini vechi din oraș. „Am ales să îi aduc pe copii în acest loc, că este foarte important ca ei să cunoască istoria acestui loc, să facem activități împreună”, a spus Liliana Irimia, profesoara de la Colegiu Tehnic Constantin Brâncuși, care îi însoțea.
Iar cei mai mari au desenat apoi viitorul, așa cum îl cred ei. „Una dintre activități se realizează în parteneriat cu Asociația de Arhitectură, care promovează educația de arhitectură și ne-am bucurat că facem un prim astfel de atelier în Valea Jiului. (…) Studiem Petrila, în diferite ipostaze, văzând poze actuale și vechi și aproximând, prin ochii copiilor, ce se va întâmpla în viitor, la Petrila”, a spus și Mihai Danciu, arhitect.
Cum se schimbă orașele noastre odată cu locuitorii lor? Cum se adaptează orașele acestor modificări? Cum ținem pasul cu timpurile în care trăim? Cum facem să nu uităm de istoria locului?
La toate acestea au vrut să răspundă, în cadrul acestui atelier realizat de către Asociația De-a Arhitectura, cu găzduirea Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Planeta Petrila.
Pornind de la câteva fotografii ce prezintă un loc din oraș, în două perioade diferite de timp (trecut și prezent), arhitecta coordonatoare Diana Dona i-a provocat pe copii să se gândească la cum va evolua respectivul loc în trei momente din viitor – când vor ei mari (+20 ani), când copiii lor vor fi mari (+50 ani), și când nepoții lor vor fi mari (+80 de ani).
Diana Mitrache