F irme din Iordania, Coreea, Austria, China, Canada sau chiar România sunt interesate de termocentrala de la Mintia. Ministerul Energiei a făcut publică lista cu societățile care și-au exprimat intenția de a cumpăra termocentrala Mintia.

Până acum, au existat doar informații trunchiate, însă, acum ministerul arată numele celor opt societăți care sunt interesate de termocentrala de pe Mureș.

G PS Power SRL
În vara anului trecut, omul de afaceri constănțean, Gabriel Comănescu, a confirmat că GSP Power este interesată de achiziționarea tuturor activelor termocentralei Mintia.
“Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW. În prezent, identificăm terenuri în zonă”, a declarat Gabriel Comănescu, potrivit profit.ro.
La Mintia, GPS Power intenționează să implementeze un o centrală pe gaze, un parc fotovoltaic, o instalație de producție a hidrogenului verde și o instalație de captare a CO2 care apoi este introdusă în sere hidroponice.
B KB Consortium Korea
Și un consorțiu de firme din Coreea de Sud este interesat de termocentrala Mintia. Grupul de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems şi BKB din Coreea de Sud ar urma să investească în Termoncentrala Mintia pentru a produce energie elecrică bazată pe gaz metan și panouri fotovoltaice. Termocentrala Mintia Deva, parte a Complexului Energetic Hunedoara, a fost oprită oficial în luna februarie 2021, apoi a intrat în conservare după 50 de ani de funcționare.
”BKB a fost fondată sub numele de Woohwa Construction în 1987 și și-a schimbat numele în cel actual în 2001, când a început afacerile de investiții în dezvoltare în străinătate. Jeong Si-wu, CEO-ul companiei, are douăzeci de ani de experiență în afaceri de construcții în Coreea și în străinătate. Folosind know-how-ul, BKB își extinde dezvoltarea noilor orașe, construcția de centrale electrice, dezvoltarea resurselor și afacerile comerciale în Mongolia, Kazahstan, Irkutsk în Rusia și Asia Centrală”, arată descrierea firmei coreene.
J ade Power Trust Canada
Este o altă societate interesată de Mintia. Firma din Canada, Jade Power, se concentrează pe dezvoltarea și generarea de energie din surse regenerabile.
M illenium Financiar Exchange Corp Canada
Utilizează rețele globale, investitori, care sunt interesați să finanțeze sau să investească în proiecte de energie regenerabilă durabilă, deșeuri la energie (WTE) și proiecte de management zero deșeuri.
”Lucrăm cu companii internaționale de management al deșeurilor, tehnologie waste to energy, EPC (Engineering, Procuring & Contracting) de la concepție, studiu de fezabilitate, structurare financiară, finanțare de proiecte până la construcția de centrale WTE sau instalații de gestionare a deșeurilor”, arată descrierea companiei.
P ower China…
…este o altă companie interesată de termocetrala Mintia.
T otodată…
…Optimus Redac SRL, SNG Romgaz SA, Turboenergy Power SRL companii românești, și-au manifestat intenția de a cumpăra termocentrala de pe Mureș.
Energy Element GMBH din Austria este o altă societate pe care ministerul de resort o arată ca fiind interesată de Mintia. La fel și Aukera BV Belgia, este o societate specializată în energie regenerabilă.
Mass Energy Group Holding Amman-Jordan din Iordania își concentrează activitățile în trei sectoare
principale și anume generarea de energie electrică, producția de ciment și producție de fier
și oțel.
În urmă cu circa două săptămâni, ministrul Energiei, Virgil Popescu a dat asigărir că termocentrala Mintia nu va ajunge la fier vechi.
De asemenea, el spune că i-a solicitat administratorului judiciar să ceară garanții ferme că în locul Termocentralei se va
construi una nouă. Potrivit ministrului, noua centrală va avea o capacitate de producere a energiei naturale de minim 800 MW, în timp ce aceasta va funcționa pe gaze naturale.
”Am solicitat
administratorului judiciar că în procedura de vânzare și selectie a unui investitor să solicite ca acesta să ofere garanții ferme
că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze
naturale, de minim 800 Mw”, mai spune oficialul.
Monika BACIU