La finalul săptămânii trecute, a fost aprobat și bugetul Complexului Energetic Valea Jiului, societatea înființată anul trecut. Au fost mai multe etape birocratice de parcurs, dar acum sunt banii și Adunarea Generală a Acționarilor are și câteva direcții în care va investi sumele primite. Nu sunt uitate nici angajările de personal.
Complexul Energetic Valea Jiului are aprobată suma de 700 de milioane de lei. Banii vor merge la achiziții de utilaje și piese necesare în subteran, dar abia după ce AGA va da verdictul, în următoarele zile. „Sperăm ca până în 30 mai, și cumva este obligatoriu să treacă până atunci, să fie aprobat. Iar asta înseamnă posibilitatea companiei de a merge înainte, vis-a-vis și de angajări și de cheltuieli și echipamente ce vrem să le achiziționăm”, spune Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Și cei de la Complexul Energetic Valea Jiului nu vorbesc doar de achiziții, ci și de angajări. „De ani de zile, la mina Lonea și Lupeni se lucrează pe două schimburi. Noi am luat măsuri să evităm fenomenul de autoaprindere și să punem în pericol locurile de muncă, să lucrăm în baza unui permis de lucru, cu salvatorii. Sper să putem demara, conform memorandumului aprobat, cele 325 de angajări”, mai spune directorul Eusebiu Durbacă.
Sunt oameni de care este nevoie mai ales la mina Lonea și la Lupeni, dar și la restul unităților miniere. Asta, pentru că tot vreo 300 de oameni sunt gata să plece acum la pensie. „În baza Legii 197 pleacă foarte mulți angajați la pensie. Primesc hotărârea definitivă, peste 300 de persoane. Și, dacă ar fi să plece toți, ar pune în dificultate compania, pentru că vorbim de 70% dintre persoane calificate pe diverse meserii. Mă refer la contabili, juriști, cu care se confruntă fiecare unitate minieră, prin plecarea oamenilor”, a explicat directorul general al CEVJ.
Este nevoie acum de 325 de oameni, iar alți 300 stau și ei să plece. Așa că angajările în sistem, acum că a fost aprobat și bugetul, nu mai depind decât de votul Adunării Generale a Acționarilor. Iar asta trebuie să se întâmple până la finalul acestei luni.

Diana Mitrache