Minerii au mers la Guvern sã rezolve problema banilor pe care Uniunea Europeanã îi cere înapoi.  Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã dea banii pe care i-a folosit ilegal, dupã ce Comisia Europeanã a constatat cã producãtorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finantate din fonduri publice.
În prezent, România trebuie sã recupereze ajutorul ilegal si dobânzile aferente, iar asta este foarte grav.
Potrivit liderilor de sindicat, sistemul energetic national nu va putea fi pus în pericol si, ca atare, statul urmeazã sã stabileascã exact cum va proceda pentru a recupera banii, fiind vorba tot despre o firmã de stat, intratã ulterior în insolventã, care nu s-a mai putut redresa.
„Acel ajutor de stat are o istorie care complicã un pic lucrurile. El a fost accesat de CEH în aprilie 2015, când a semnat CE, iar banii au intrat în vistieria CEH în iulie 2015. Aceastã acordare cu întârziere a generat adâncirea problemelor si nu rezolvarea lor. Am intrat în insolventã în ianuarie 2016, iar procesul de restructurare nu a mai putut fi adus pe masa CE. Din aceastã cauzã din 2016, compania a avut administrator judiciar. Am cãzut toti de acord ca activitatea trebuie sã continue”, a spus, dupã întâlnirea de la Guvern, Darius Cîmpean, presdintele sindicatului Muntele.
Senatorul Cristian Resmeritã aratã cãtre Jujan
Sindicalistii spun cã au notificat Comisia Europeanã despre ceea ce s-a întâmplat si despre imposibilitatea CEH de a se fi redresat, iar senatorul Cristian Resmeritã este si mai vehement.
„Trebuie vãzut, în primul rând, ce s-a fãcut cu acesti bani, pentru cã o parte din cele 60 de milioane de euro au fost cheltuiti pentru a face desulfurarea de la Paroseni, pentru certificatele verzi si mai stiu de vreo 20 de milioane de euro acordate de cãtre fostul prim-ministru Victor Ponta, cãtre CEH, ca  si împrumut pentru 6 luni.  Acei bani nu mai trebuiau returnati, dacã se fãcea  un plan eficient de reorganizare. El nu a fost fãcut si atunci trebuie sã returnãm si acei 20 de milioane. Sunt curios dacã domnul Jujan care era director atunci ce a fãcut, împreunã cu cei din CA, dacã au dormit sau unde au trimis banii ”, a spus Cristian Resmeritã, senatorul Vãii Jiului.
Ca urmare a nerambursãrii ajutorului pentru salvare de cãtre societatea CE Hunedoara si în absenta unui plan de restructurare credibil sau a unor mãsuri efective în directia lichidãrii societãtii, în martie 2018, Comisia a deschis o investigatie aprofundatã. În cursul investigatiei, Comisia a  examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci împrumuturi finantate sau sprijinite din fonduri publice acordate societãtii CE Hunedoara. La 30 iunie 2016, împrumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane EUR (337 de milioane RON), iar acum banii vor trebui, cel mai probabil, returnati.
Diana Mitrache