În ultima sãptãmânã numãrul infectiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara este de 1958 de cazuri din care pneumonii 480 de cazuri ,au fost internate un numãr de 249 cazuri din care 8 persoane suspecte de gripã( din acestea 1 caz confirmat de gripã A H1N1, 7 cazuri confirmate prin teste rapide), fatã de aceeasi sãptãmânã din 2019 când au fost înregistrate 1284 de cazuri din care pneumonii 444 de cazuri.

Datele au fost transmise de reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã, care recomandã populatiei sã asculte sfatul medicilor, sã evite deplasãrile în spatii deschise si expunerea prelungitã la frig, sã respecte regulile de igienã pentru evitarea îmbolnãvirilor prin viroze respiratorii si sã consume alimente bogate în proteine, fructe si legume.

De la începutul anului, pânã la aceastã orã situatia bolnavilor de gripã, potrivit datelor statistice întocmite de DSP Hunedoara este:

– 06 -12 ianuarie din pãcate primul caz de deces a fost înregistrat – gripã tip AH1N1 – o persoanã de 76 ani , sex masculin,internat în Spitalul Mun. Hunedoara, nevaccinat si cu alte afectiuni.

– 13 -19 ianuarie un caz gripã tip AH1N1 – o persoanã de 50 ani ,sex fem,internat în Spitalul Urgenta Deva, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral – externat vindecat.

– 20-26 ianuarie 3 cazuri de gripã : 1 caz gripã tip AH1N1 – o persoanã de 41 ani ,sex fem, internat în Spitalul Urgenta Deva, nevaccinat, a primit tratament antiviral ; 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 12 ani sex fem, internat în Spitalul Urgenta Deva, nevaccinat, a primit tratament antiviral si ; 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 9 ani,sex masc,

internat în Spitalul Mun. Hunedoara, a primit tratament antiviral  Aceste cazuri evolueazã bine , nu prezintã

complicatii.

– 27 ianuarie – 02 februarie : 8 cazuri de gripã : 1 caz gripã tip AH1N1 – o persoanã de 18 ani ,sex fem, nevaccinat, a primit tratament antiviral; 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 11 ani sex masc, nevaccinat, a primit tratament antiviral; ; 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 5 ani sex fem.,nevaccinat, a primit tratament antiviral ; 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 38 ani ,sex masc. internati în Spitalul Mun. Vulcan, nevaccinat, a primit tratament antiviral  ; 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 33 ani ,sex masc., internat în Spitalul Urgenta Deva, nevaccinat, a primit tratament antiviral ; 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 8 ani sex masc, 1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 4 ani sex masc – internati în Spitalul Mun. Hunedoara, a primit tratament antiviral;  1 caz gripã (test rapid) – o persoanã de 3 ani – transfer Timisoara de la SP. Urgenta Petrosani sex fem, nevaccinat, a primit tratament antiviral  Aceste cazuri evolueazã bine , nu prezintã

complicatii.

– 03 – 09 februarie : 8 cazuri de gripã:

internati în Spitalul Mun. Vulcan, nevaccinati (test rapid) au primit tratament antiviral: – o persoanã de 7 ani, sex masculin o persoanã de 23 ani, sex masculin; o persoanã de 22 ani, sex masculin ; o persoanã de 20 ani ,sex masc o persoanã de 46 ani ,

sex masc; o persoanã de 18 ani ,sex masc; o persoanã de 67 ani,

sex fem; o persoanã de 45 ani ,sex fem Aceste cazuri evolueazã bine , nu prezintã complicatii. Si 5 suspeti de gripã internati la Spitalul Mun. Hunedoara.

Un numãr de 31.840 persoane

au fost vaccinate cu

vaccin gripal tetravalent sezonier. În datã datã de 07 februarie DSP Hunedoara a mai primit  695 doze de vaccin gripal sezonier care a fost ridicat de cãtre medicii de familie, în functie de solicitãrile pacientilor înscrisi pe listele acestora.

În sezonul rece

circulatia bolilor acute respiratorii reprezintã principala cauzã de îmbolnãvire în rândul populatiei. În fiecare an gripa afecteazã între 5% si 15% din populatie. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experientã usoarã sau neplãcutã, dar pentru unii poate duce la complicatii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la  risc.

O persoanã bolnavã care se izoleazã la domiciliu  se poate însãnãtosi dupã 7 zile, dacã nu are alte afectiuni, chiar dacã face o formã severã de boalã. Dar, dacã aceastã persoanã bolnavã

continuã sã meargã la serviciu, cu sigurantã îi va infecta si pe cei din jur si e posibil ca unii dintre acestia sã facã forme severe de boalã sau chiar letale