-Domnule Costel Avram, afisul dv. electoral pe care l-ati oferit spre publicare ziarelor hunedorene a fost cel mai surprinzator si, implicit,  cel mai comentat de catre cititorii nostri. De ce ati apelat tocmai la Avram Iancu pentru a va sustine candidatura la Consiliul judetean?

-Motivele ar fi mai multe si fiecare motiv are talcul sau. Stiti ca ultima reprezentare a figurii lui Avram Iancu pe o bancnota romaneasca  s-a facut in urma cu 20 de ani? E vorba de vechea bancnota de 5.000 de lei (ROL) pe care a emis-o in 1992  Banca Nationala a Romaniei, pe aversul careia a fost reprezentat portretul lui Avram Iancu.

Apoi, un an mai tarziu, in 1993, Banca Nationala a Romaniei a emis o noua bancnota de 5.000 de lei (ROL), pe aversul careia a fost reprezentat tot portretul lui Avram Iancu dar cu unele reprezentari grafice modificate fata de emisiunea din 1992. Apoi, bancherii romani l-au uitat complet. As putea spune ca de atunci incoace, romanii au saracit constant si pentru ca i-au sters chipul de pe noile bancnote. BNR-ul a taiat zerourile, dar l-au “taiat” si romanul exponential, pe Craisorul muntilor, de pe bancnotele lor. Ar fi o posibila si explicatia ca, astfel, noile bancnote au devenit niste forme fara fond…

-Care ar fi cel de-al  doilea motiv?

-Ati observat faptul ca foarte multa lume de la noi – cu functie sau in asteptarea ei!- are, in birou, un portret al lui Avram Iancu. Dar foarte putini si-l asuma pe Avram Iancu si in public. Eu sunt singurul roman, dintre cei aflati in campania electorala, care m-am identificat public cu imaginea lui si cu idealurile lui.

-Suntem curiosi sa aflam care este si cel de-al treilea motiv?

-Avram Iancu ne-a spus ca unicul dor al vietii sale era sa-si vada natiunea fericita. Pastrand proportiile, eu sunt mult mai modest. Eu vreau sa-mi vad Valea fericita. Si sa-i pot intoarce, in urmatorii ani, ceea ce ea mi-a oferit in anii din urma. Dar pentru ca acest lucru

nu-l pot face de unul singur, ii rog pe concitadinii mei sa ma ajute, votandu-ma pentru un loc in Consiliul judetean. Pentru ca din randul consilierilor judeteni se alege vicepresedintele. Si nu din randul celor care, de exemplu, s-ar clasa pe locul doi in competitia pentru sefia Consiliului judetean.