”Suntem de facturã   social-liberalã, iar Valea Jiului de asa ceva are nevoie!”

Reporter: Guvernarea dumneavoastrã a celor de la USL ce a fãcut în aceste luni pentru a câstiga încrederea oamenilor din Valea Jiului?

Ioan RUS: Sund doar câteva luni de când activeazã acest guvern condus de Victor Ponta si cel mai important lucru mi se pare, pentru Valea Jiului, înfiintarea Complexului energetic, la care au lucrat si oamenii din guvernarea Boc timp de 3 ani. Dar nu a existat vointã politicã pentru ca el sã fie înfiintat. Ei si-au dorit sã scape de mineri si minerit. Ca urmare, a mai fost ajustatã documentatia si acest guvern USL a dat drumul imediat la legislatia necesarã pentru a putea lua fiintã. La fel s-a întâmplat si cu preluarea celorlalte 4 mine, care vor fi subventionate. Clar acest Complex energetic nu este perfect, dar existând dorinta de salva mineritul si cele douã termocentrale si lucrurile se pot ajusta din mers. Fosta guvernare PDL-istã nu a vrut acest lucru si o spun chiar specialistii din Vale si din judet care au lucrat la documentatia acestui complex.

Apoi, tot ce a promis USL în ce priveste reîntregirea salariilor tãiate – se face. Pensionarilor li se înapoiazã banii care li s-au luat din pensii, iar pensionarilor minieri li se acordã bani pe

gratuitãtile tãiate si asta retroactiv, de anul trecut. Asta a fãcut guvernarea USL în doar câteva luni, pe lângã multe altele. Dupã alegeri va repara multe nedreptãti si va redresa economia.

Rep.: Dar ultima guvernare a PSD 2000-2004 ce mare lucru a fãcut pentru Valea Jiului, cã mereu criticati PDL?

Ioan RUS: Este simplu sã spun asta pentru cã am ce sã inventariez ca realizãri, dar este oarecum jenant pentru cã pare a laudã de sine. Dar o voi face.

S-o luãm metodic. Guvernarea PSD în perioada cât am fost parlamentar, între 2000 – 2004, clar a fost preocupatã de Valea Jiului. Pentru cã nu existau fonduri europene, au fost folosite intens programele Phare prin care s-a modernizat Piata Centralã Petrosani, inauguratã pe vremea primarului Gh. David, în prezenta premierului Adrian Nastase, Sala de sport, cea mai modernã la acea vreme, de la Liceul Industrial, Scoala generalã nr. 4 a fost reconstruitã practic fiind la rândul ei cea mai bine dotatã, apoi pe program Phare a fost modernizatã reteaua de alimentare cu apã a RAAVJ.

Tot atunci a fost construit si dat în folosintã EUROMEDIC Petrosani, iar mineritul a fost în centrul atentiei. Prin proiectul Ithochu, care exista ca si Complexul Energetic de acum numai pe hârtie, dar nu era aplicat, a fost demarat si încheiat în acea perioadã.

Atunci au fost modernizate minele Vulcan si Paroseni, Preparatia Coroesti a fost practic reconstruitã. Mai mult, s-a schimbat metoda de exploatare cu una mai putin riscantã, s-au mãrit salariile minerilor cu pânã la 42 la sutã pe baze reale si s-a mãrit pretul la Gigacalorie, lucru care s-a mai fãcut doar pe vremea ministrului Vosganian si atunci doar o ajustare. Sã nu uitãm cã atunci, în 2000, a fost convins Traian Bãsescu de cãtre liderii de sindicat, sustinuti de noi, la Cheile Butii, si a demarat lucrãrile la drumul lui Bãsescu. Apoi a fost acordatã cea mai mare sumã la acea vreme, 35 de miliarde lei pentru investitii la

sistemul de termoficare, s-au reabilitat punctele termice si retele. De atunci cea mai mare sumã a fost de circa 10 miliarde lei. Tot în acea perioadã s-au introdus ajutoarele pentru încãlzire, s-a introdus cornul si laptele în scoli, am instituit venitul minim garantat. O altã mare investitie a fost extinderea si reabilitarea spitalului din Lupeni cu sprijinul direct al premierului si tot atunci a demarat introducerea gazului metan în Petrosani.  Si trebuie amintit cã în acea vreme Valea Jiului a devenit rai fiscal fiind declaratã zonã defavorizatã. Apoi s-au încercat variante de solutii pentru implementarea strategiei de dezvoltare, când a luat fiintã Asociatia Valea Jiului si a fost numit un guvernator care a cãzut dupã 2004. Atunci s-a înfiintat si ANDIPRZM.

S-a încercat si probabil se gãseau solutii pentru dezvoltarea puternicã a Vãii, pentru cã exista vointã politicã, dar timpul a fost scurt… Sunt multe realizãrile de atunci!

Rep: De ce v-ar alege oamenii pe dumneavoastrã ?

Ioan RUS: Valea Jiului are nevoie de oameni care nu au dosare penale în spate, care sunt seriosi si care sunt preocupati  sã rezolve problemele majore ale Vãii Jiului si locuitorii ei sã resimtã direct, în nivelul lor de trai, o îmbunãtãtire. Priviti doar peste munte, la Tg.Jiu sau Hateg. Sunt orase care s-au dezvoltat rapid si oamenii nu sunt sãrãciti. Aici, în Vale, au intrat cãrute de bani si s-a asfaltat un centru, iar lucrãrile din Parâng abia s-au miscat în cei 4 ani. Vor fi bani si pentru Parâng, proiectul se va realiza, dar asa cum trebuie si cu termene de predare precise. Pot si vreau sã reprezint Valea Jiului în Parlament cu onoare si nu prin minciunã si parvenitism. Am dovedit asta.

Interviu realizat de Ileana Firtulescu – biroul de presã USL