S alvamontiștii din Gorj încep, de vineri, cerce­tarea cu drone a zonelor în care s-au produs seismele din luna februarie. Sunt căutate zone în care seismele ar fi putut afecta structura și care riscă să fie instabile și, poate, să ajungă stânci, antrenate spre drumurile circulate de oameni și mașini.
Potrivit lui Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, salvamontiștii din Gorj încep activitatea de analiză a posibilelor efecte ale cutremurelor și
replicilor acestora produse în zona montană a judetului
Gorj, la limita cu Hunedoara, cu ajutorul dronelor.
Prima acțiune are loc în zona Cheile Sohodolului din comuna Runcu și vor fi analizate eventuale roci de mari dimensiuni dislocate de pe versanți care ar putea fi instabile și, la un nou cutremur, riscă să cadă în zonele de acces ale mașinilor și turiștilor.
Salvamontiștii spun că vor fi analizate zone ample din sectorul montan sudic al masivului Vâlcan, zone în care au fost intregistrate cutremurele, respectiv zona dintre Schela și Peștișani.

Noutăți despre seismele din Oltenia
S pecialiștii INFP vin cu noutăți în ceea ce privește cutremurele care au zguduit Oltenia. În ultimele zile, numărul seismelor a scăzut, însă încă se fac analize amănunțite. Mihail Diaconescu, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului, a declarat că adâncimea cutremurelor produse, în luna februarie, în Gorj, ar fi mai mare decât cea anunțată inițial.
„Reevaluăm toată secvența seismică, ca prim efect a crescut adâncimea de producție a cutremurelor. Avem de la 12 kilometri în plus, la 20 KM, nu mai avem la 5-6. Demontăm toate teoriile astea paranormale cu exploatări de gaze și așa mai departe. O exploatare de gaze care se respectă este până în 4 kilometri! Ca să generezi o explozie care să-ți producă un cutremur… îți trebuie mii de tone de TNT! Cu câte tone pot să facă explozii de suprafață la cariera de calcar să producă așa ceva?”, a declarat Diaconescu.
Reamintim că cel mai semnificativ seism din Gorj a avut loc în data de 14 februarie, acesta având o intenstitate de 5,7 pe scara Richter. Acesta a fost urmat de mii de replici. Zilnic sunt înregistrate încă mișcări tectonice în zona Olteniei.
Diana Mitrache
Monika BACIU