Precipitațiile abundente din ultima perioadă de timp nu au pus în
dificultate alimentarea cu apă potabilă a populației. Chiar dacă a fost nevoie de cantități mai mari de reactivi, toate stațiile au funcționat în parametrii normali.

O problemă care a fost semnalată în partea de vest a Văii Jiului a fost legată de sistemul de canalizare care în unele locuri nu a putut face față cantităților mari de apă. Acest lucru s-a produs din cauza
faptului că au existat anumite persoane care în unele zone au spart canalul
colector iar la venirea cantitățiilor mari de apă a exista risc major de inundații.
Directorul general al SC ApaServ Valea Jiului, Cristian Ionică, spune că toate riscurile au fost îndepărtate în urma unei bune colaborări pe care societatea de apă și canalizare a avut-o cu cei de la ISU și cu reprezentanții primăriilor.
”Din punct de vedere al alimentării cu apă stațile de tratare au funcționat în regim
normal, când zic regim normal ele nu au fost oprite dar au avut ca timp de lucru de 48 de ore fiecare cu reactivi. Acest lucru a însemnat că am lucrat cu o cantitate mai mare de reactivi pe stație. Din punct de vedere al canalizării chiar dacă nu a plouat torențial am avut probleme pe partea de vest pentru că au existat cetățeni care au spart colectorul și dacă până acum apa s-a mai scurs în colector, în acest moment existând o presiune a apei, a existat un risc de inundație. În perioada respectivă când au exista acele coduri, toate echipajele noastre au fost la datorie împreună cu echipajele de pompieri și cu cei de la primărie pentru a înlătura riscul de inundații.
În perioada anterioară datorită folosiri necorespunzătoare a canalizării, pe lângă ploile care au adus foarte multe lucruri în canalizare, s-a suprapus cu mizeria din canalizarea menajeră. Am avut totuși noroc cu echipamentele performante care au înlăturat riscul de inundații. Nu am reușit să fim în același timp în mai multe locații pentru că eram la Vulca, Aninoasa, Lupeni sau Petroșani, dar înpreună cu cei de la pompieri și reprezentanții primăriilor am reușit să înlăturăm riscurile de inundații”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Chiar dacă a existat o turbiditate foarte crescută, nicio stație nu a fost afectată. Mai munlt decât atât Cristian Ionică spune că stațiile care s-au aflat în proces de reabilitare și-au arătat eficacitatea.
”Din punctual de vedere al turbidității, stațiile care au fost reabilitate și-au arătat eficiența, atât stația de la Valea de Pești cât și stația de la Jieț. Pentru stația de la Taia a fost ca o probă finală înaintea reecpției finale, ea descurcându-se foarte bine. Turbiditatea ne-a creat probleme în sensul că am fost nevoiți să aducem apa în parametrii de potabilizare”, a mai precizat sursa citată.
Chiar dacă meteorologii anunță precipitații și pentru zilele următoare, cei de la ApaServ Valea Jiului sunt pregătiți pentru a putea face față tuturor provocărilor.
Monika BACIU