Orașul Petrila va avea unul dintre cele mai moderne sisteme de iluminat din țară, după ce va fi implementat aici un proiect finanțat prin ADR Vest și care va reduce la jumătate consumul de energie. Finanțarea a fost semnată acum câteva zile și execuția acestuia este prognozată pentru un an și jumătate. Orașul Petrila va beneficia de iluminat public modern. Asta, în urma unui proiect implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care a fost semnat acum. În urma acestuia, sistemul urmează să fie moderni­zat și extins pe o lungime totală de peste 87 km.
„S-a semnat un proiect depus de noi, cred că prin anul 2018, pentru moderni­zarea iluminatului public din Petrila. Este vorba despre 23 de milioane de lei, bani europeni, iar co-finanțarea noastră este de 2%, din bugetul local. Ne dorim să eficientizăm iluminatul public, în sensul că ne dorim să scădem consumul prin montarea unor lămpi performante și sistemul va fi unul cu telegestiune, cu dispecerat. Adică, vom ști dintr-o cameră a primăriei unde e o lampă arsă. Acum știm doar când ne anunță cetățenii, ori dacă patrula poliției locale observă”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Vor fi montate aproape 2.400 de aparate de iluminat cu LED, echipate cu sistem de telegestiune, iar alte peste 1.800 de astfel de aparate de iluminat le vor înlocui pe cele vechi. În plus, 477 aparate noi se vor monta pe stâlpii din extinderile care se vor realiza pe Bd. Republicii, Cartierul 8 Martie, Drumul de Centură şi străzile Alexandru Sahia, I.D.Sîrbu, Minei, Muncii, Mihail Sadoveanu, Prundului, Progresului, Privighetorii, Parângului, Tudor Vladimirescu, Grădiştei, Înfrăţirii, 1 Mai, sau Progresului. Alte 42 aparate noi se vor monta pe stâlpii de la trecerile de pietoni, două aparate noi se vor monta pe kiturile fotovoltaice, iar rețeaua de iluminat public va fi extinsă prin montarea a 512 stâlpi.
Totul va genera, dincolo de confort, și o factură mai mică. „La momentul acesta plătim aproximativ 65.000 de lei chiar 70.000 de lei lunar, iluminatul public. Dar eu sper ca apoi să îl reducem undeva la 40.000, sau chiar jumătate”, mai spune primarul Vasile Jurca. Proiectul este implementat de Primăria orașului Petrila, prin Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon și are o valoare de aproape 23 milioane lei, dintre care 22,4 milioane sunt bani nerambursabili. Lucrările se extind pe o durată de implementare de 30 de luni.

Diana Mitrache