M ai multe primării din Valea Jiului au primit cereri de la firme care vor să contruiască la noi parcuri fotovoltaice. Pentru asta, cer terenuri și au nevoie de sprijin, pentru ca această energie să poată fi produsă și aici. Doar că, deși primarii au fost de acord, Guvernul încă nu a perfectat toate datele. Și asta, deși criza energetică ar cere un astfel de demers.

O companie din Germania a devenit interesată de terenul pe care minerii de la Petrila depuneau sterilul din mină. Sunt 25 de hectare, o suprafață pe care se va construi un parc, iar discuțiile au fost purtate și cu cei de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului. Doar că totul s-a împotmolit, așa cum afirmă cei de la noi, care țin legătura cu acești posibili investitori.
„Cu primăriile, relațiile sunt bune și avansate, dar, din păcate, mai există și alte entități care nu reacționează în mod favorabil. Și aici mă refer la Ministerul Energiei. Lipsește determinarea, hotărârea și acțiunea. Chestii simple. Nu e vorba de operații
complicate, ci de a lua decizii pentru a rezolva o mare problemă actuală, și anume, problema energiei”, a declarat Cristian Melczer, reprezentant RenewAcad, cei care au făcut primul pas și califică aici oameni pentru a lucra în domeniul energiei verzi.
Industria energetică a regenerabilelor ar putea să pătrundă timid în Valea Jiului, pentru că sunt discuții la mai multe primării din Valea Jiului, pentru a dezvolta ferme fotovoltaice. Primarii ar fi de acord, dar birocrația din România încă ține sistemul pe loc. Și asta, în condițiile în care, la nivel declarativ, toată lumea agreează ideea producerii de eneergie verde în locul celei pe cărbuni.
Diana Mitrache