Negru pe alb / Minele Lupeni si Lonea nu se pot închide la finalul anului

Minele Lupeni si Lonea nu pot fi închise la finalul acestui an, asa cum se prezintã în acordul cu Comisia Europeanã.  Acest lucru este imposibil de realizat în conditiile în care încã mai sunt deschise abataje. INSEMEX si Universitatea Petrosani au finalizat studiul comandat de Complexul Energetic Hunedoara, iar documentul scoate la ivealã faptul cã pe cele douã unitãti miniere nu se poate pune lacãtul la data de 31 decembrie 2018. Trebuie epuizate rezervele de cãrbune din abatajele deschise, iar apoi trebuie sã înceapã activitatea de închidere.
“Concluziile finale sunt cã cele douã exploatãri miniere nu se pot închide la finele anului 2018 si abatajele care sunt în functiune trebuie sã îsi continue activitatea. Materialul a fost transmis si Ministerului Energiei. Recomandarea lor este sã se continue exploatarea la cele douã unitãti miniere pânã la epuizarea  rezervelor deschise  pentru a nu fi probleme. Ce reiasã clar din studiul respectiv este cã trebuie sã se continue  activitatea la cele douã unitãti miniere. Noi am estimat cã prin 2024 ar trebui sã înceteze productia, urmând apoi alte lucrãri de închidere care vor mai dura o perioadã”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara încearcã sã prelungeascã activitatea extractivã a celor douã capacitãti miniere, care ar urma sã punã punct extractiei de cãrbune la finele acestui an, iar în acest sens, documentul a fost transmis deja la Ministerul Energiei, care mai apoi va înainta concluziile la Comisia Europeanã.  Bazinul  carbonifer din Valea Jiului are un specific deosebit. În conditiile desfãsurãrii  activitãtii de închidere, situatie în care arhitectura retelei de lucrãri miniere se modificã brusc, apar modificãri majore în ceea ce priveste regimul de curgere al aerului, atât la nivelul lucrãrilor active cât si la nivelul zonelor închise, riscurile deja existente cresc în amplitudine, conducând la situatii de risc  iminent, iar în acest context, specialistii care au lucrat la raport  recomandã CONTINUAREA ACTIVITÃTII DE EXTRACTIE A CÃRBUNELUI pânã când vor fi epuizate  rezervele din abatajele aflate în functiune.
Monika BACIU

16 comentarii la „Negru pe alb / Minele Lupeni si Lonea nu se pot închide la finalul anului

 • 17 octombrie 2018 la 19:27
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 17 octombrie 2018 la 19:47
  Permalink

  Deci sa intelegem c? , minele Lupeni ?i Lonea au abataje din care vor da carbune pana in 2024 ?
  Nu se inchid in Decembrie 2018, se vor inchide anul viitor, atunci cand au sa termine cu fronturile de lucru.

 • 17 octombrie 2018 la 20:10
  Permalink

  Sa nu se faca investitii la minele Vulcan si Livezeni,ci la minele Lupeni si Lonea !

 • 17 octombrie 2018 la 20:15
  Permalink

  traiascaPSD -roman

 • 18 octombrie 2018 la 06:37
  Permalink

  Bai di (ioane ) , unde ai vazut tu rezerve in exploatare? Astea se numesc abataje iar un abataj din care sa scoti carbune timp de 5 ani , exista doar in mintea ta bolnava . Si cu banii pe care i-a luat CNH-ul pentru inchidere , ce se intampla ? N-o mai da cotita ca nu suntem prosti , bai inteligentule !

 • 18 octombrie 2018 la 07:42
  Permalink

  Exact aia care au spus negru pe alb ca se pot inchide si au contribuit la intocmirea programului de inchidere, acum spun ca nu se pot inchide.
  Astia scriu orice la comanda. De aici putem trage clar concluzia cat sunt de specialisti. Oricum sa spui ca nu se pot inchide pana in 2024 e tare de tot…cusuta cu ata alba…rau de tot.
  Se vor cruci aia din UE. Asa ne place sa ne umplem de „maro” ! Incredibil !

 • 18 octombrie 2018 la 07:47
  Permalink

  Se inchide….acum doar se amana inchiderea ! Olecuta , pana in 2024 , he,he….

 • 18 octombrie 2018 la 09:24
  Permalink

  Io cred ca asta era decizia corecta, dar au fost alte interese. Cand ma gandesc ca s-a inchis mina Paroseni…

 • 18 octombrie 2018 la 10:23
  Permalink

  Pai,…daca spune INSEMEXUL ….ce sa mai spunem noi !! Aia au cercuri pe cap sa nu le plesneasca mintea si doctorate facute unde?? Sus la institut ,asa ca acum au cazut de acord impreuna ,…cu decizii si raspunsuri …ca la Colectiv . Mare-i gradina Domnului si STATUL o vaca de muls …..

 • 18 octombrie 2018 la 10:28
  Permalink

  Da, concluzia este ca multi cititori care fac comentarii, sunt…..in tema si spun niste realitati evidente, pe cand cei care conduc activitatea, precum…..catastrofa asta de Dioane, debiteaza prostii, de….te crucesti! La nivel de competenta si profesionalism acest PSD, ne-a adus atat de…..jos, i8ncat chiar ca nu se poate mai rau si asta nu numai in minerit, ci in toate domeniile!

 • 18 octombrie 2018 la 11:14
  Permalink

  traiasca PSD roman ,mineri vom fii mereu alaturi de psd

 • 18 octombrie 2018 la 17:54
  Permalink

  fi cu-n singur i

 • 18 octombrie 2018 la 19:59
  Permalink

  Felicitari vagonetare….gramatica „e grele „pentru unii .

 • 19 octombrie 2018 la 05:33
  Permalink

  ue habar nu are cu ce se mananca carbunele din vale ,sa taca din gura si sa sprijine mineritul din vale ba chiar sa mau deschidem noi mine unde carbunele este mai rentabil de exploatat

 • 19 octombrie 2018 la 12:20
  Permalink

  ce stii sa faci altceva inafara de minerit ?…..probabil nimic….probabil nici 8 clase nu ai…..baga mare la tarnacop …atat te duce mintea – atat sa faci……iti meriti soarta ….spor la lucru

 • 20 octombrie 2018 la 07:45
  Permalink

  redeschiderea minei paroseni si iscroni

Comentariile sunt închise.