C utremurele resimțite în Valea Jiului i-au trimis pe oameni la brokerii de asigurări. Pagubele produse în Turcia de seisme ne pun în situația de a ne asigura locuințele, așa că numărul cererilor a crescut semnificativ după ce, în Valea Jiului, s-au resimțit două sesime puternice, absolut diferite față de ceea ce se știa. Și asta în condițiile în care zona era în categoria ZERO de risc seismic.

Două zile și două cutremure, unul mai puternic decât cel precedent, i-a
determinat pe locuitorii Văii Jiului să caute să se asigure. Locuințele sunt pe primul plan și, în eventualitatea unei catas­trofe, sau a avarierii caselor de locuit, oamenii dau oricât doar ca să știe că vor fi despăgubiți.
„Toată lumea s-a interesat. în principiu, de polițele de asigurare obligatorii, acele PAD-uri, dar, celor care ne solicită, noi încercăm să le
oferim și cealaltă variantă a asigurărilor facultative, pentru că, diferența nu este așa de mare, în ceea ce privește prețul”, a precizat Constantin Viorel, asistent în brokeraj.
Așa că acum, oameni care credeau că în Valea Jiului sunt feriți de seisme, iar zona chiar era de categorie zero, ca risc seismic, caută să crească sumele pentru polița de asigurare.
„PAD-ul este plafonat la o valoare de 20 de mii de euro și, dacă cineva are o casă mai scumpă, automat nu este
suficient, în cazul unei
catastrofe. La 20.000 de euro, asigurarea este 20 de euro, iar la un apartament cu două
camera, în Petroșani, în
zona noastră, care este zonă
de risc zero, este 200 de lei, pentru o sumă asigurată de 120.000 de lei și 20.000 bunuri. Suma totală este
220 de lei”, mai spune Constantin Viorel, asistent în brokeraj din Petroșani.
În doar două zile, un singur broker de asigurări recunoaște că a făcut cel puțin 10 noi asigurări de locuințe și că alți 5 proprietari au sunat să se intereseze de condiții, prețuri și urmează să își facă
documentele.
Mai multe fisuri au apărut la diferite clădiri din judeţul Hunedoara, în urma
cutremurului care a avut loc marţi în Gorj, însă la o primă evaluare acestea nu pun în pericol rezistenţa construcţiilor
afectate, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
Potrivit datelor centralizate până marţi seara, au fost
semnalate fisuri la un perete interior din clădirea Inspectoratului Şcolar Judeţean din Deva, la casa scării într-un bloc din oraşul Vulcan şi la altul din Uricani, precum şi la câte o casă particulară din comuna Sălaşu de Sus şi municipiul Deva.
De asemenea, a apărut o fisură pe faţada unui bloc din Petroşani, iar la o casă din oraşul Simeria au fost
constatate căderi de cărămizi dintr-un horn.
Câte un horn fisurat a mai fost semnalat în localitatea Iscroni şi la o casă de locuit din oraşul Vulcan, ambele din Valea Jiului.
Diana Mitrache