Într-o lume în care copiii sunt mai mult pe rețelele
virtuale, iar folclorul rămâne în grija celor bătrâni, în Valea Jiului am găsit copii costumați în straie populare și mândri că au venit să cânte muzică populară. Festivalul Lira cu briliante și Jana și Tiberiu Coconeț sunt cei care păstrează folclorul la loc de cinste.

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Lira cu briliante a adus la Petroșani iubitori de
folclor și muzică clasică din mai multe zone ale țării. Copiii s-au arătat încântați să participe și mândri că știu cântecele străbunilor, dar și că le poartă straiele. „Partciip în festival
într-un duet cu sora mea și cu un grup vocal, dar am ales să mă îmbrac în costumul popular din zona noastră, a momârlanilor. Și îmi place și muzica aceasta”, ne-a spus Alexia, o fetiță îmbrăcată în costum popluar.
„Cei care vin la festivalul
nostru sunt de la Cluj, Avrig, Olt, Sibiu, Craiova, Târgu Jiu. Avem și o secțiune dedicată pianului, muzică clasică, deci, dar vin și ansambluri de dansuri, chiar și de la noi din zonă. Avem concurenți la muzică clasică, pian, muzică instrumentală, saxofon, orgă, fluier, nai, muzică populară și muzică ușoară”, a adăugat și Jana Coconeț, organizatoarea Festivalului Lira cu briliante.
La acest festival ajung și mici creatori ai Clubului Copiilor,
cu obiecte realizate la cercul de metaloplastie, unic în zona naostră, mici artiști ce duc mai departe tradițiile.
„Festivalul „Lira cu briliante” a luat naștere pentru a le da o șansă tuturor celor care se ocupă de artă și cultură, să se dezvolte și să își promoveze talentele. Expozitia este de la Clubul Copiilor,
coordonat de profesoara Mihaela Cioc, singurul club care face
metaloplastie. Deși în era tehnologiei și toți copiii nu se mișcă din fața calculatorului sau a telefoanelor, există părinți care și-au îndrumat copiii pe calea
cântecului. Îi îmbracă de mici în costume populare și vor să păstreze tradiția”, ne-a mai spus Jana Coconeț.
Deschiderea festivalului național a fost făcută de primarul municipiului Petroșani, care le-a mulțumit organizatorilor că sunt cei care nu lasă ca tradițiile să se pierdă. „Eu cred că este foarte important că, în acaeste vremuri, Dumnezeu ne-a dat familia Coconeț la Petroșani și ei duc mai departe tradiția și are grijă de acești copii. Și eu am dansat într-un ansamblu de dansuri populare, vreo 8 ani și atunci cel mai greu era să găsim instrumentiști, că se cânta live. Era greu și să îi găsești și să îi duci în turnee, iar noi ne mândrim că avem oameni care duc mai departe tradițiile noastre”, a adăugat și Tiberiu Iacob Ridzi, primar Petroșani.
Festivalul a avut loc în Sala de Mrmură a primăriei municipiului Petroșani, timp de 3 zile, la finele săptămânii trecute.
Diana Mitrache