E vremea colindelor și a colindătorilor care ne vestesc Nașterea lui Iisus. Așa că, pe străzi, au apărut și cetele de flăcăi, unii veniți tocmai din alte părți ale țării. Și noi i-am găsit la Petroșani și ne-au spus că vin tocmai din Moldova.

Un grup de colindători, îmbrăcați în straie populare, a ajuns, în aceste zile și la noi. Sunt cei care ne aduc până aici vestea Crăciunului. Pocnesc din bici și sunt însoțiți de un urs uriaș, în a cărui blană stă ascuns un colindător.
E un colind tradițional, din Moldova, în Ardeal.
„Noi am venit din Bacău și transmitem tradiția, așa cum se ține la noi, în Moldova, în toatăî țara. Așa se vestește Crăciunul, cum e la noi, în partea Moldovei. Am plecat de ceva timp, pentru că noi colindăm acum toată țara. Le dorim Sărbători fericite tuturor oamenilor”, ne-au spus colindătorii.
Jocul ursului este un obicei care se practică spre finalul anului, îndeosebi în Moldova, unde o ceată de urători interpretează un ritual. Unii dintre urători sunt deghizați în urs și poartă numele de ursari, iar printre colindători sunt și fluierari, toboșari; fiecare dintre ei interpretând un anume rol. Uneori, în ceată, pot fi acompaniați de irozi sau mascați.
Jocul ursului provine, cel mai probabil, din Evul Mediu și este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu măști întâlnite în satele bucovinene, căci se pare că ursul era venerat în Bucovina mai mult decât în orice altă parte a României.
Diana Mitrache