Ș tiați că, majoritatea oamenilor contactează cel puțin o dată în viață virusul HPV, cel care poate provoca cancerul aparatului genital sau bucal? Ei bine, DSP Hunedoara atrage atenția asupra acestui fapt și specialiștii sunt de părere că ne și putem proteja de această boală fatală.

Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer de col uterin și se asociază cu alte cancere: anale, cancer de vulvă și al vaginului, peniene și oro-faringiene.
„Majoritatea oamenilor activi sexual se vor infecta cel puțin o dată cu HPV de-a lungul vieții. Infecția cu HPV se vindecă de la sine, fără semne și simptome, în peste 80% din cazuri. În anumite cazuri, infecția devine persistentă și poate produce leziuni precanceroase și maligne ale colului uterin”, spun reprezentanții DSP Hunedoara. Acest cancer poate afecta mai ales femeile de orice vârstă, dar este întâlnit la cele între 35 și 44 de ani. Dar poate fi prevenit prin controale sau vaccinarea anti HPV. „Este importantă vaccinarea fetițelor înainte de începerea vieții sexuale, fiind vârstele la care răspunsul imun la vaccin este maxim. Vaccinarea anti HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile
colului uterin”, se mai arata in comunicatul DSP Hunedoara.
La nivelul Uniunii Europene se desfășoară o acțiune comună la care participă 34 de organizații din 18 State Membre U.E și EEA cu scopul de a oferi sprijin Statelor Membre pentru creșterea acoperirii vaccinale împotriva HPV, în special, în zonele cu acoperire vaccinală scăzută și pentru a optimiza colectarea datelor pentru o mai bună evaluare a impactului vaccinării anti-HPV. România este reprezentată de Institutul Național de Sănătate Publică.
Aproape 2.000 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au fost distribuite, la finalul anului trecut, la medicii de familie din Hunedoara. Vaccinul poate fi administrat tinerilor și specialiștii spun că este eficient, în condițiile în care România ocupă locul II în lume în cazul incidenței acestei boli, denumită ucigașul tăcut. Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeș Papanicolau, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%. Vaccinul se administrează în mai multe doze, în funcție de vârstă:
Fetelor sub 15 ani: 2 doze la distanță de minim 6 luni de la prima. Iar fetelor peste 15 ani, vaccinul se administrează în 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slăbit). Doza 2 trebuie administrată la cel puțin 1 lună de la prima doză, iar doza 3 la cel puțin 3 luni după doza 2. Este important să fie administrate toate cele 3 doze pentru a fi adecvat protejat.
Vaccinarea anti-HPV se poate realiza până la vârsta de 45 de ani, însă nu este recomandată tuturor adulților în această categorie de vârstă. De aceea, este important ca decizia de vaccinare să se ia împreună cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauza că majoritatea persoanelor a fost deja expusă la virus.
Diana Mitrache