C ancerul profesional este una dintre cele mai mari probleme la momentul acesta, așa că ITM a organizat o amplă acțiune de informare și apoi de verificare a agenților economici unde angajații se expun unor astfel de riscuri. Au fost informați angajatorii, iar apoi, la controalele în diverse unități, au fost date avertismente și termene de conformare.

Date oficiale estimează că, în anul 2015, cancerul dobândit la locul de muncă a stat la baza a 53% din totalul deceselor asociate muncii înregistrate în Uniunea Europeană şi în alte ţări dezvoltate. Potrivit Foii de parcurs privind agenţii cancerigeni din 2016, UE înregistrează în fiecare an aproximativ 120.000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenți cancerigeni la locul de muncă. Și, din această cauză, aproximativ 80.000 de oameni mor anual.
ITM a organizat la Deva și Petroşani sun simpozion unde au fost invitați să participe angajatorii, lucrătorii şi reprezentanţi ai lucrătorilor desemnați pentru a se ocupa de activitățile de prevenire și protecție. „Domeniile verificate de către inspectorii din cadrul ITM Hunedoara au fost: comerțul cu amănuntul, în magazine nespecializate, cu vânzare preponderentă a produselor nealimentare, din domenii precum captarea, producția și distribuția apei și comerțul cu amănuntul al carburanților, pentru autovehicule în magazine de specialitate. Există riscuri, însă, pe raza județului Hunedoara și în cadrul acestor verificări nu s-au găsit mari deficiențe în această privință, dar au fost găsite alte mici probleme, pentru care s-au dispus măsuri”, a spus Cristina Creț, purtător de cuvânt ITM Hunedoara.
Inspectorii din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a au fost în control și au verificat modul cum sunt utilizați agenții cancerigeni la locul de muncă, dar și modul în care sunt protejați lucrătorii împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
Diana Mitrache