V a fi un exercițiu de protecție civilă. Miercuri, 1 martie, sirenele vor fi din nou probate.

Astfel de exerciții încearcă, potrivit specialiștilor, să obișnuiască populația cu sunetele specifice fiecărei grupe de alarme, așa încât oamenii să știe ce se întâmplă, dar au și scopul de a verifica sistemele din fiecare oraș.
Sirenele urmează să fie trase miercuri, în jurul orei 10,00, dar va fi doar un exercițiu, unul întrerupt de ceva vreme, din cauza pandemiei.
Potrivit protocolului, alarma la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele; Prealarma aeriană – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele; Încetarea alarmei – se compune dintr-un sunet
continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. La finalul fiecărui exercițiu, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor județene pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.
Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute, iar prin acest exercițiu, inspectoratele pentru situații de urgență testează cum funcționează sistemele din fiecare oraș, fiind verificate astfel sistemele de alarmare a populației, iar datele sunt preluate de sistemele speciale.
La final, rezultatele verificărilor vor fi centralizate și vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor județene pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.
Diana Mitrache