Administrația din Petrila se împrumută, ca să investească în proiecte

P rimăria din Petrila se împrumută din nou la bănci. Ultimul credit a fost achitat la finele anului trecut și acum e nevoie de noi sume de bani, pentru a cofinanța investițiile ce se vor demara aici.

Primarul spune că este optimist și că doar așa poate reuși să dezvolte orașul.
Valoarea creditului este aproape dublă față de cel pe care primăria l-a plătit în ultimii ani, dar se justifică prin valoarea investiției totale. „Pentru a putea asigura finanțările la investiții, va trebui să accesăm o nouă linie de credit în valoare de aproximativ 200 de miliarde (n.r. lei vechi). Noi am mai accesat în 2017 o linie de credit de 100 de miliarde de lei vechi, când am avut programul de reabi-litare termică la blocuri și anul trecut la final am reușit să achităm acea linie și urmează ca acum, în 2023, în primele 3 luni, să accesăm o nouă linie de credit pentru a putea asigura cofinanțarea la proiectele pe care urmează să le implementăm în acest an”, a precizat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
E nevoie de linia de credit tocmai pentru că
vor fi investiții mari, spune primarul.
„Bugetul pe investiții cred că va fi undeva la 700 de miliarde de lei vechi anul acesta. E foarte mare, pentru că avem proiecte precuim Muzeul Satului la Jieț, care va trebui finalizat până la finele anului. Avem Parcul regele Mihai, cu
termen de finalizare tot la finele anului. Avem și mai multe străzi care au termen de finaizare pentru asfaltare tot la finele anului. Avem trei blocuri de locuințe, iar la unul dintre ele fiind deja au început lucrările și eu sper să fie finalizate până în decembrie. Sunt și alte două în licitații”, mai spune Vasile Jurca.
Cât privește returnarea ba-nilor, cei din Petrila sunt optimiști și spun că se vor descurca, dacă vor face economie din alte păriți.
„Ne va fi greu, dar dacă nu reușim să accesăm împrumuturi, nu facem investiții. Cofinanțările se adună și sunt sume mari. Așa că e normal ca, la investiții de 700 de
mi-liarde de lei vechi, să avem și cofinanțări mari. Dar eu zic că o să le
ducem până la capăt. Pentru că vom face economii din alte zone
și vom face investițiile
pe care ni le-am propus”, a conchis primarul.
Diana Mitrache