7Un lot format din 49 de monede de tip Koson a fost recuperat de procurori ai Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia, prin cerere de asistentã judiciarã internationalã din Chicago –  SUA. Muzeul National de Istorie va expune monedele dacice de argint care au fost recuperate din SUA, in urma colaborarii dintre autoritãtile americane si române.

Monedele descoperite în 2003, ca parte a unui mare tezaur, au pãrãsit teritoriul national în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în cadrul comertului international de antichitãti, se explica intr-un comunicat al muzeului. În fapt, monedele din argint reprezintã o parte din tezaurul de 2.300 monede Koson din argint, sustras de o grupare infractionalã din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal si pus în urmãrire prin Interpol. „Tezaurul a format obiectul unor operatiuni de spãlare si valorificare pe piata internationalã a antichitãtilor, fiind identificat la o casã de licitatii din Chicago si indisponibilizat de autoritãtile judiciare americane la solicitarea Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia. La 26 iunie 2013, lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Chicago, urmând a fi depus în custodia Muzeului National de Istorie a României din Bucuresti”, au declarat procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia.

Conform expertilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacicã de argint, purtând pe revers o legenda scrisã cu litere grecesti, mentionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bãtute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î. Hr”. „Operatiunea desfãsuratã în conformitate cu Tratatul de asistentã judiciarã în materie penalã, dintre Romania si Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezintã o premierã absolutã, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal si expuse pentru valorificare pe piata numismaticã americanã”, mai spun aceleasi surse.

Urmãrirea penalã în acest dosar este efectuatã de Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Directia de Investigatii Criminale, Inspectoratele de Politie ale Judetelor Alba si Hunedoara.

Sunt urmãrite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formeazã obiectul aceleiasi cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care

s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, douã table din bronz cuprinzând legile orasului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brãtãri spiralice din aur si tezaure de denari romani (imitatii dacice).

În ultimii cinci ani, autoritãtile române au reusit sã recupereze si sã readucã în tarã un numãr important de piese arheologice si numismatice dacice si grecesti, constând în 13 brãtãri dacice regale de aur (cântãrind 12,633 kg), douã umbones de scuturi dacice regale de paradã, 146 monede dacice de aur de tip Koson, 202 monede dacice de argint de tip Koson, 30 monede de aur de tip Lysimachos, emise la Callatis si Tomis, 73 monede de argint si bronz, precum si a unui depozit de unelte si arme de fier dacice, toate provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia si a altor cetãti

dacice din Muntii Orãstiei.

Carmen Cosman