Minerii scot cărbuni din 4 unități miniere și produc energie în termocentrala Paroșeni, dar nicio clădire, niciun transportor, ori vreo colivie, nu aparțin Complexului Energetic Valea Jiului. Nu au fost transferate la timp și acum orice investiție ar putea fi făcută, trebuie să aștepte, până la preluarea activelor.
Situație ciudată la Complexul Energetic Valea Jiului, unde, dintr-o eroare, cel mai probabil, activele fostului Complex Energetic Hunedoara nu au fost transferate la cel nou. Nici hidrocentrala din zona Paroșeni, nici unitățile miniere, galeriile, ori utilajele nu aparțin acum celor care funcționează în noul complex. Și sindicatele spun că urmează să discute asta cu responsabilii de la energie. Asta, pentru că sunt preconizate investiții, care sunt acum condiționate.
„Trebuie să transferăm activele în proprietatea CEVJ. Activele noastre, în momentul de față, sunt ale Ministerului Energiei, că așa a fost concepută ordonanța, când s-a înființat societatea. Și noi doar uzăm de ele. Este necesar ca ele să intre în patrimoniul nostru, pentru ca să putem vorbi de funcționarea acestei companii și după 2032”, spune Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Tot ce există în subteran, ori la suprafață poate fi doar folosit, pentru că ele aparțin administratorului judiciar care a gestionat insolvența Complexului Energetic Hunedoara. „Noi, în momentul de față, le folosim, că așa a fost concepută ordonanța. Dar este necesar să le preluăm. Acest lucru a fost discutat și în primul CA (n.r.. Consiliu de Administrație) care a avut loc săptămâna trecută și noi am fost prezenți”, a mai precizat sindicalistul Darius Cîmpean.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență și specialiștii de atunci au gestionat deficitar transferul, așa încât abia acum, la diferență de câțiva ani, se va face transferul bunurilor și al activelor.

Diana Mitrache