Ziua Nationalã, prilej pentru o masã caldã

Ziua Nationalã a României a fost sãrbãtoritã cu fast si la Petrosani. Toatã lumea s-a strâns în parcul central Carol Schreter fiecare având în mâini câte un tricolor si asteptând cu nerãbdare începerea spectacolului oferit de oficialitãtile primãriei.

Având în vedere cã în fiecare an, asa cum am fost obisnuiti, de ziua nationalã au fost amplasate mai multe corturi la care erau distribuite farfurii cu traditionala fasole cu ciolan, nici anul acesta mâncarea nu a lipsit iar portile au fost fãcute în asa fel încât fiecare pofticios sã aibã sã poatã gusta din traditionalã fasole.

Însã aceastã sãrbãtoare nu este un prilej de fericire si de voie bunã pentru toatã lumea. Am putut vedea foarte multe persoane nevoiase marea majoritate fiind bãtrâni pensionari care stãteau la coadã în asteptarea unei farfurii de mâncare caldã. Motivul pentru care au asteptat minute în sir a fost acela pentru cã multi dintre acestia nu îsi permit astfel de bunãtãti, considerate mâncãruri traditionale, iar asa au putut astfel sã economiseascã un ban si o masã pe care ar fi trebuit sã o facã acasã, dacã ar fi avut din ce.

Pe lângã aceastã categorie de oameni amãrâti i-am mai putut vedea si pe oamenii strãzii care aflând cã se vã împãrti mâncare gratis la toatã lumea, au venit si ei pentru o portie caldã aceasta poate fiind singura hranã caldã pe care au mâncat-o în ultimele zile.

Întrebându-i ce semnificã pentru ei ziua de 1 decembrie, ne spun cã e doar un prilej pentru o mâncare caldã ca la oricare altã manifestare care are loc în oras.

”Nu am ce mânca acasã. Am venit astãzi (de 1 decembrie-n.r.) pentru cã am auzit cã se va da mâncare caldã si ceai cald. I-am adus si pe copii sã guste bunãtãtile ce ni le-a dat primãria”, spune una dintre femeile care nu au un acoperis deasupra capului si stã cu copiii pe unde apucã.

Este trist faptul cã acesti oameni nevoiasi asteaptã un astfel de prilej pentru a putea mânca ceva în timp ce altii care ar trebui sã ia mãsuri  pentru a rezolva si problemele oamenilor se plimba linistiti si zâmbitori pentru a aduna voturi.

Monika BACIU

Advertisements