Sentintã asteptatã în cazul tragediei de la Mina Petrila

Dupã patru ani de la cumplitul accident de muncã de la Mina Petrila, din 15 noiembrie 2008, instanta este pe cale sã dea, în sfârsit, o sentintã în acest dosar.

S-a încheiat judecata în dosarul „Petrila 2008”, constituit ca urmare a cumplitului accident soldat cu 13 morti. Dupã audierea tuturor martorilor, magistratii Tribunalului Gorj, unde se aflã aceastã cauzã, au rãmas sã dea un verdict si la ultimul termen au anuntat cã sentinta se va pronunta în data de 13 decembrie.

Dosarul privind accidentul colectiv de muncã de la Mina Petrila, se aflã în faza de rejudecare. În luna mai a acestui an, magistratii de la Curtea de Apel Craiova, instantã care a judecat recursurile declarate atât de inculpati, cât si de victime sau rudele celor decedati, a decis casarea sentintei pronuntate de Judecãtoria Târgu Jiu si mentinutã de Tribunalul Gorj si a decis sã trimitã cauza pentru rejudecarea apelului la Tribunalul Gorj.  La instanta de fond, fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, a fost condamnat la sapte ani si sase luni de închisoare, Gheorghe Rosu, fost inginer-sef responsabil cu securitatea si sãnãtatea în muncã, a fost condamnat la sase ani si sase luni de închisoare, iar Dan Ungur, fost sef al sectorului aeraj si sef al statiei de salvare minierã, la sase ani si sase luni de închisoare. Cei trei au fost învinovãtiti de ucidere din culpã, vãtãmare corporalã din culpã si de infractiuni privind

nerespectarea mãsurilor de protectie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncã în care si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori.

Carmen Cosman

 

Advertisements