Trenul regal este în Valea Jiului

Trenul regal ajunge azi în Valea Jiului si toti cei care vor sã-l viziteze o pot face în gara de la Petrosani. Totul are loc în cadrul manifestãrilor gândite de centenarul Depoului din localitate.

Trenul a poposit în gara Petrosani pe data de 3 decembrie si va rãmâne acolo pret de douã zile pentru a putea fi vizitat de oricine doreste. El va strãbate si un scurt traseu în zona Vãii Jiului, invitati de onoare în vagoanele acestuia fiind elevii olimpici, care vor primi cãlãtoria ca o recompensã pentru rezultatele lor.

Trenul este unul  de epocã restaurat, cu valoare de patrimoniu. În vagoanele lui, construite la sfârsitul anilor ’20, au cãlãtorit, de-a lungul timpului, Carol al II-lea, Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu. Acum, Trenul Regal poate fi închiriat si asa s-a întâmplat si de aceastã datã, când Consiliul Judetean Hunedoara si Primãria Petrosani au decis sã marcheze evenimentul din statia CFR Petrosani.

Garnitura originalã, care se pãstreazã si astãzi, este compusã din cinci vagoane: un vagon-sufragerie (o adevaratã salã de receptie mobilã), un dormitor regal cu baie complet utilatã si trei cusete pentru însotitorii demnitarilor. Finisajele interioarelor sunt pretioase, mobilierul si lambriurile fiind finisate cu furnir de esente nobile: trandafir, mahon si nuc. Scaunele si fotoliile sunt tapisate cu piele de Cordoba, corpurile de iluminat sunt realizate la manufacturile din Murano, iar vazele si scrumierele au fost fabricate din alabastru.

Vizita în statia CFR Petrosani începe luni,  în jurul orelor 13,00.

Diana Mitrache