Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că activitatea minieră și cea energetică din județul Hunedoara vor continua să funcționeze.

Statele Uniunii Europene cer oprirea termocentralelor pe cărbune şi încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili. UE vrea să facă din schimbările climatice o parte importantă a politicii sale externe. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit la Digi24 depre efectele acestei decizii asupra mineritului din România și asupra celorlalte sectoare care depind de cărbune și extracție. „Noi susținem pactul verde european, susținem Green Deal, dar cărbunele reprezintă o importantă parte a mixului energetic românesc și asta nu se poate face peste noapte. Pentru a putea trece de la cărbune la energia verde avem nevoie de o perioadă de timp și combustibil de tranziție, care e gazul  natural, România fiind un producător de gaze naturale. România s-a alăturat altor 16 state europene care susțin folosirea gazului natural ca și combustibil de tranziție”, a spus Virgil Popescu la Digi24. În ceea ce privește reorganizarea Complexului Eneregtic Hunedoara, ministrul a reiterat faptul că entitatea se va diviza.
„Avem un proiect de reorganizare a complexului energetic Hunedoara. Pe ordonanța 60, compania va fi împărțită în două, termocentrala de la Mintia va merge către autoritățile locale, unde va putea fi modernizată trecerea pe gaz a unor grupuri care acum sunt pe cărbune, iar termocentrala de la Paroșeni împreună cu cele 4 mine vor forma un alt complex”, a mai explicat ministrul de resort.
În ceea ce privește termocentrala de la Paroșeni, aceasta va putea funcționa și pe alte tipuri de combustibili.
„Termocentrala Paroșeni îndeplinește standardele de mediu, nu are probleme cu emisiile CO2, dar și acolo putem merge mai departe și utiliza energia regenerabilă, un baraj unde poate fi făcută o microhidrocentrală și, de asemenea, trecut un grup pe gaz”, a mai subliniat ministrul. Despre unitățile miniere care se vor închide, respectiv Lupeni și Lonea, ministrul Economiei, Virgil Popescu a subliniat că închiderea în condiții de siguranță este prioritară, astfel încât să nu existe probleme în subteran.
„Din cele 4 mine, două sunt deja în procedură de închidere de mină. Suntem în discuții și cred că am convins Comisia Europea să prelungim procedura de închidere, pentru că acolo există rezerve de huilă destul mari și să evităm riscurile autoaprinderii, să încercăm să le trecem într-o închidere în siguranță și am cerut suplimentarea procedurii de închidere”, a mai subliniat demnitarul.
Cosmin BACIU