Două blocuri ANL, unul pe malul Jiului, în apropierea celui dat deja în folosinţă şi unul în zona Policlinicii din localitate, dar şi mai multe străzi, au primit acum finanţarea de la ADR Vest.
Proiectul a fost semnat la Timişoara de primarul Vasilică Jurca şi reprezentanţii instituţiei de finanţare, iar acum, edilul din Petrila explică exact cât de importantă este această finanţare.
„Aduc la cunoştinţa cetăţenilor oraşului Petrila că, în cursul zilei de luni, 27 aprilie, am semnat la Timişoara un contract de finanţare depus în anul 2018, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul Petrila. Acest proiect cuprinde construirea a două blocuri, unul pe strada Prundului şi altul pe strada Republicii, asfaltarea şi reabilitarea mai multor străzi din oraşul Petrila (Primăverii, 1 Iunie, Rândunicii (3 tronsoane), Vulturului, Minei (Zona cantină), T. Vladimirescu (zona ambulatoriu), Lunca, Predoni, Dobreşti (4 tronsoane), Carpaţi, Apaductului, Izvorului, Jieţ (6 tronsoane) şi dotări pentru Biblioteca oraşului Petrila. În acest proiect vor fi construite două blocuri sociale. Unul va avea 36 de  apartamente şi unul cu 26 de apartamente. Amplasamentul unuia se află aici, pe malul Jiului, lângă celălalt ANL, iar altul în spatele policlinicii din localitate. Proiectul este de 20.895.000 de lei, din care, primărie din Petrila va avea o cotă de finanţare de aproximativ 440.000 de lei”, a declarat Vasilică Jurca, primarul oraşului Petrila

Şi nu se vor opri aici finanţările, pentru că, cei de la ADR Vest, au îndrumat edilii din acest oraş să ţină cont de proiectele ce pot primi ulterior finanţarea necesară.
„Dacă vreţi să luaţi un areal între blocuri, puteţi face acum tot, de la străzi, trotuare, piste de biciclete, spaţii verzi. Poate doar parcări nu o să vă lase, dar, în rest, să aveţi în vedere că vom lansa acest ghid. Vă dăm banii să pregătiţi proiectele”, a declarat Sorin Maxim, director ADR Vest
Cele două blocuri ce urmează să fie construite, cel mai probabil, din Toamnă, la Petrila, vor acoperi, aşa cum spune primarul, o bună parte din cererile depuse de tinerii din acest oraş.
„În momentul acesta, cred că avem aproximativ 250 – 300 de cereri de locuinţe şi ele sunt în creştere. Sunt oameni care mă opresc pe stradă şi îmi cer locuinţe. Eu i-am îndrumat pe toţi. La acest moment sunt în aşteptare pe liste cam 200 de persoane, iar dacă nu construim , nu avem nicio şansă să le dăm. Sunt foarte puţini cei care pleacă, sau îşi cumpără locuinţe şi pot spune că nu se eliberează mai mult de două-trei locuinţe pe an şi, fiind atâtea cereri, nu ai cum să le onorezi. Dar, construind aceste blocuri, rezolvăm şi problemele acestea”, mai spune Vasilică Jurca, primarul oraşului Petrila
Acest proiect cuprinde construirea a două blocuri, unul pe strada Prundului şi altul pe strada Republicii, dar şi asfaltarea şi reabilitarea mai multor străzi din oraşul Petrila (Primăverii, 1 Iunie, Rândunicii pe cele 3 tronsoane, Vulturului, Minei – Zona cantinei, T. Vladimirescu zona ambulatoriului, Lunca, Predoni, Dobreşti (4 tronsoane), Carpaţi, Apaductului, Izvorului, dar şi Jieţ pe alte 6 tronsoane.
„Printr-un proiect pe care l-am depus  în anul 2018 pentru finanţare la ADR Vest, vor fi asfaltate mai multe străzi din oraşul Petrila, printre care şi cartierul Vulturului, cu toate străduţele din acea zonă”, adaugă Vasilică Jurca, primarul oraşului Petrila. Vor fi bani şi pentru dotări la Biblioteca oraşului Petrila. Primarul Vasile Jurca susţine că pe lângă acest proiect mai sunt depuse încă două proiecte mari. „Mă bucur că am reuşit să obţin şi această finanţare europeană, pe lângă acest proiect mai sunt depuse încă două proiecte mari în care sunt incluse obiective, aşa cum ar fi: construirea a încă unui bloc de locuinţe, amenajarea unui muzeu al satului la Jieţ, reabilitarea parcului „Regele Mihai I” şi reabilitarea şi asfaltarea mai multor străzi din oraşul Petrila”, a spus Vasile Jurca.
Valoarea totală a investiţiei este de 20.895.772,21 lei, din care 20.477.235,60 lei finanţare nerambursabilă, asigurată prin Regio-POR 2014- 2020, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi  mijlocii. Durata de implementare este de 43 de luni.
Diana Mitrache