M inistrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este optimist în ceea ce privește încadrarea în termenul asumat în ceea ce privește finalizarea lucrărilor pe A1, pe bucata lipsă, între Margina și Holdea.

Grupul UMB va finaliza în luna mai etapa de proiectare în cadrul contractului pentru secțiunea – lipsă Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva (A1), mai devreme față de termenul contractual. Lucrările pentru secțiunea tunelurilor sunt finanțate prin PNRR și trebuie finalizate în 2026.
„La final de mai se termină faza de proiectare și după aceasta va intra în faza de execuție. Avem constructor serios acolo. Are în execuție 440 de kilometri de autostradă sau drum expres. N-am niciun semn de întrebare că nu se ține de termenele din contractele semnate, ba chiar din contră, vine cu ele înainte de termene”, a transmis vineri Grindeanu, la Timișoara.
El a amintit că același constructor a câștigat 10 loturi din Autostrada Moldovei (A7). „Lucrează în trei schimburi. Sunt extrem de bine organizați și au fluxurile foarte bine puse la punct”, a mai spus ministrul Transporturilor.
Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Contractul ce include tuneluri a fost câștigat de grupul UMB asociat cu o firmă din Bosnia.
El a amintit că același constructor a câștigat 10 loturi din Autostrada Moldovei (A7). „Lucrează în trei schimburi. Sunt extrem de bine organizați și au fluxurile foarte bine puse la punct”, a mai spus ministrul Transporturilor.
Pe 22 septembrie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractului pentru ,,Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul major de investiții: Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Secțiunea E și finalizare Secțiunea D’’.
Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.
Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor.
Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.
Monika BACIU