U n alt studiu stă să fie plătit și executat la Lonea, acolo unde mai multe case sunt în pericol de a se dărâma. Mai
trebuie un nou studiu și numai forajele au îngropat, la propriu, primăria în datorii. Așa că reconstrucția zidului de sprijin nu este posibil, iar casele pot oricând să se prăbușească peste blocul în construcție.

Întâi s-a degradat linia ferată și a fost oprit transportul cu trenul de cărbune. Apoi a plecat la vale dealul, cu tot cu case. Și, în tot acest timp, s-au dat bani pe studii. Toate, însă, trebuie refăcute și nu e sigur că ultimul va fi chiar cel din urmă.
„Inspectoratul de stat în Construcții a venit și a oprit lucrările, pe considerentul că, de când s-a făcut expertiza pe care am plătit-o cu vreo 60 de mii de lei, acum 3 luni, terenul s-a mai surpat și a cerut o nouă expertiză. Am făcut demersurile necesare și, vreau să vă spun că, doar pentru partea de foraje, expertul ne-a cerut, în primă fază, să facem niște foraje la 15 m, și a solictat de 22.000 de euro”, declară Vasile Jurca, primarul orașului Petrila. Primăria nu are banii, așa că până la primăvară nici nu s emai apucă nimeni de lucru. Zidul lispește, iar casele stau să cadîă oricând.
„Cred că nu vom termina expertizele până în primăvară și mi-e teamă că se va surpa mai rău. Cred că s-a făcut o mare greșeală că au oprit construcția zidului de sprijin. Nu știu de unde găsesc bani să plătesc expertiza și apoi lucrarea”, mai spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Zeci de oameni sunt într-un real pericol, la Lonea, pe dealul de
deasupra locului în care se construiește un nou bloc. Casele se crapă, terasamentul se cască tot mai mult în gol, iar linia de cale ferată este
complet distrusă. Dar autoritățile locale mai
trebuie să facă un studiu. Că așa a decis Inspecția de Stat în Construcții
Diana Mitrache