T ablete SMART amplasate în campus, din care să afle ce le oferă școala de la Petroșani, dar și o amenajare peisagistică de excepție, sunt doar câteva atuuri pentru studenții ce vin din toamnă la Petroșani. Proiectele de amenajare sunt în toi și cei din conducerea școlii superioare spun că au de gând să atragă toți banii europeni pe care vor putea să îi ia, în favoarea studenților.
Cum intri în zona Rectoratului, la Universitatea din Petroșani vezi primele dispozitive electronice ce te poartă virtual prin Valea Jiului, sau prin campusul de aici. Mai jos, la doar câțiva pași de la intrarea în școală, muncitorii fac amenajări peisagistice, într-un loc ce va servi drept parc de recreere. Și este doar începutul, așa cum spune rectorul.
„Dorim ca, în cel mult o lună, să finalizăm lucrările de amenajare a spațiului din spatele bibliotecii și centrului de calcul, tocmai pentru a pune la dispoziția studenților o zonă de recreere, cu specific montan, în terase. Aici, vrem ca studenții să se plimbe, să stea pe bănci, să lase telefonul, dacă se poate, să mai comunice între ei, eventual să citească în aer liber”, a spus prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Zona de care vorbeșrte rectorul se afla, până de curând, împânzită de bălării și era absolut nefolosită. Așa că acum va deveni utilă și mult mai frumoasă, având o nouă destinație. Dar proiectele nu se opresc aici. „Noi avem un proiect separat pentru amenajarea peisagistică, dar este integrat într-o viziune mai amplă de amenajare a spațiului. Vrem să vedem și cum să facem pe viitor, un SMART Campus, pe viitor, virtual, la început. Dar sperăm să primim bani și pentru a-l realiza efectiv aici. Asta presupune înlocuirea sistemului de iluminat, introducerea de generatoare de energie fotovoltaice. Apoi facilităm accesul la internet peste tot și, bineînțeles, acces la toate bazele de date la care au nevoie studenții”, a mai precizat prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Proiectul va fi accesat pe fonduri europene, iar planul celor de la Universitatea din Petroșani este să atragă între 5 și 10 milioane de euro, pentru realizarea campusului inteligent.
Diana Mitrache