Î nvățământul dual a prins amploare și, numai la Petroșani, câteva firme mari fac parteneriate cu liceele, cu scopul de a-și atrage viitorii angajați. Liceenii de la Liceul Industrial Dimitrie Leonida au ales să fie sudori și meseria este una căutată pe piața muncii. Dovadă că și clasa de anul trecut și-a găsit de lucru.

O clasă de elevi a ajuns, marți dimineață, la atelierul în care tinerii, care abia au ajuns în clasa a IX-a, vor învăța meseria de sudor. Au fost primiți de maistrul care îi va coordona, cu ghiozdane noi și echipamente, iar când i-am întrebat ce planuri au, au spus că vor să lucreze în acest domeniu, care li se pare unul de viitor. „Am ales acest profil că îmi place să sudez. Știu să fac asta, dar vreau să am și calificarea. Mi se pare o idee bună și e ca și cum aș merge la școală, ca la job. Lucrăm chiar pe bani”, a spus unul dintre elevii cursanți.
„Îmi place meseria. Puteam să merg și la liceu, dar cred că îmi va plăcea”, a spus un alt elev.
”M-am gândit să vin să fac meseria. Poate nu se mai găsesc specialiști. Și sper să fac meserie, că poate fac ceva apoi. După ce termin clasa a X-a sau a XI-a, să mă angajez chiar la Apa Serv. Mă văd lucrând aici”, a completat un altul.
Și asta spun și cei care îi califică, oamenii care îi învață să țină sculele în mână și să lucreze cu ele și care susțin că generațiile trecute chiar au fost interesate de învăîțământul dual. Și nu doar atât, pentru că pe câțiva chiar i-ar fi vrut ca angajați, după școală. „Am lucrat foarte bine cu seria trecută și sperăm ca și bobocii de acum să vină cu drag și să nu fi ajuns la profesională, dintr-un eșec. Vrem să avem rezultate și să rămână pe piața muncii de la noi, să nu plece în alte părți, unde sunt mai atractive salariile. Noi îi învățăm de la primii pași, lăcătușerie, vor prograsa apoi, vor intra, cu timpul alături de cei de la Apa Serv să își exerseze meseria și apoi vrem să facem producție bună. Asta, pentru că cei de anul trecut au fost cu rezultate foarte bune. Dar, deși doi dintre ei erau foarte, foarte buni și puteau să intre direct în câmpul muncii, dar au plecat la salarii mai atractive ”, a precizat Adrian Donisă, maistru SC Apa Serv Valea Jiului.
Sunt tineri dornici de muncă și care primesc inclusiv un sprijin financiar, așa că vin la școală, învață o meserie și, la final, au un job.
„Suntem la a doua generație de sudori. Am avut în această vară absolvenți. Sunt copii care au învățat să își facă meseria, datorită celor de la Apa Serv. Față d egenerația trecută, sând le era asigurată bursa de la stat de 200 d elei, bursa de la agentul economic de 200 de lei, fiind învățământ dual, în acest an ei beneficiază de o bursă de 100 de lei, suplimentar, din parte primăriei Petroșani. Este foarte important că, din start, au un salariu să îi motiveze să nu lipsească, fiindcă toate aceste burse le iau, dacă au prezență la școală”, a adăugat Gina Obogeanu, director adjunct Liceul Industrial „Dimitrie Leonida” Petroșani.
Și această generație va ajunge pe piața muncii, iar șansele lor sunt mari să găsească un job bine și chiar foarte bine plătit. „Este o meserie foarte, foarte căutată. Din generația trecută știu că sunt persoane care au fost solicitate de ceva firme cu sediul în București și primesc salarii mult mai mari ca aici. Altfel, nu cred că ar fi plecat”, mai spune Gina Obogeanu.
Învățământul dual le oferă tinerilor care termină 8 clase, să ajungă să învețe meserie, la finalul studiilor. Și, până atunci, să ia burse.
La Apa Serv ei primesc inclisiv echipamente de protecție și ghiozdane, care din prima zi de practică i-au așteptat pe bănci. Și, dacă vor învăța meserie, pot deveni colegi cu maiștrii care acum le predau.
Diana Mitrache