S tația de tratare a apei de pe Taia va avea una dintre cele mai moderne instalații de tratare și mineralizare a apei, iar lucrările ar urma să fie gata în acest an. Defapt, reutilarea cu aparatură de ultimă oră și instalații performante este gata în proporție
de 70%.
O stație de tratare a apei, care alimentează populația din Petrila și Petroșani Nord, se apropie de final. Ea are o vechime de 35 de ani și, în ultimii doi ani aici au fost implementate mai multe tehnologii noi și aparaturi performante, așa încât progresul este deja vizibil.
„În momentul de față avem un progres tehnic de 70%. O parte dintre obiective au fost
reabilitate, altele
lucrează în paralel, pentru că stația Taia, de doi ani de când e în reabilitare, nu a atras disfuncționalități în
alimentarea cu apă a populației. Vor fi 19 obiective noi și doar 5 reabilitate, așa că putem spune că stația Taia va fi reabilitată integral”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Decantor lamelar, instalație de spălare, sau una recuperare a nămolului și
remineralizarea apoi, ori ozonificarea sunt noi aici și nu le mai regăsim la nicio altă stație de tratare din zona Văii Jiului.
„De când e stația Taia, de 35 de ani, practic, cu această investiție se schimbă tot A mai fost în anii 2000 reabilitată, dar doar partea de acționări la filtrele de spălare, pe când acum va fi cu totul și cu totul alta”, a mai adăugat Cristian Ionică.
8.000 de abonați cu aproximatție, sunt acum alimentați cu apă din stația de la Taia. Odată cu semnarea contractului în iunie 2019, putem spune că s-a început lucrul și aici.
Vorbim de un contract ce durează 3 ani de zile, urmând să fie gata în acest an. Costul total al lucrărilor de aici se ridică la aproximativ
18 milioane de lei, plus TVA.
Toate echipamentele de aici vor fi automate, iar dispecerul de la Petroșani poate vedea oricând, orice defecțiune sau nefuncționalitate din sistem.
Diana Mitrache