Vechi de aproape cinci secole, turnul-cetate de la Crivadia (comuna Băniţa) se numără printre monumentele medievale mai puţin cunoscute, din judeţul Hunedoara, deși cândva a fost un punct vamal aici. Tocmai de aceea, la finele acestei săptămâni, are loc o manifestare la care sunt invitați toți cei care vor să afle puțin și istoria locului și tradițiile noastre.

Potrivit istoricilor, turnul de la Crivadia a fost, la origine, punct vamal şi un loc de unde era supravegheată calea de acces din Ţara Românească, în Transilvania. Locul se află pe raza comunei Bănița, așa că, adminsitrația de aici, sprijinită de foruruile județene, organizează o manifestare la care au invitat și foști militari și oameni de cultură și suntem invitați cu toții să-i aflăm povestea.
„Turnul de la Crivadia este construit acum cam 5 secole, în 1528, iar el face parte din siturile comunei Bănița și care a fost cândva punct vamal și, cu ocazia aceasta, vrem să îl punem în valoare. Avem vineri acolo un eveniment, la care și-au adus sprijinul Instituția Prfecetului, Consiliul Județean Hunedoara dar și cei de la Cultul Eroilor”, a spus Dorin Petru Marc, primarul comunei Bănița.
Vineri, de la ora 18,00, în zona turnului, vor fi evenimente ce vor scoate în valoare acest edificiu vechi și uitat în timp, dar pe care turiștii îl mai vizitează uneori.
„Cu cât vine mai multă lume, cu atât e mai bine. Va fi un eveniment simplu și va fi foarte frumos”, a mai spus primarul.
Turnul de la Crivadia se află pe lista obiectivelor de vizitat, pe lângă cetatea dacică de la Bănița, sau Cheile Băniței. Este construit din piatră de calcar, iar pe alocuri, acolo unde nu s-a năruit, zidurile au o înălțime apreciabilă. Aici, vineri, va avea loc o proiecție a unui film documentar, iar cei de la Cultul Eroilor vor arăta ce a însemnat de-a lungul istoriei acest punct de trecere vamală.
Turnul se află în Parcul Natural Gradiștea Muncelului-Cioclovina și alte atracții din apropiere sunt celebrele peșteri Cioclovina, dar și Peșterile din Valea Stânii, Sura Mare, Tecuri și Peștera Bolii.
Diana Mitrache