S enatorul Cristian Resmeriță îl ia la întrebări pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Senatorul PSD vrea să afle câteva date esențiale legate de funcționarea Complexului Energetic Valea Jiului.

Astfel, Cristian Resmeriță solicită date referitoare la producţia zilnică a Complexului Energetic Valea Jiului pentru perioada 05 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, defalcată pe unităţile miniere și date referitoare la numărul de ore în care Termocentrala Paroşeni a funcţionat în perioada 05 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024. În urmă cu câteva zile, conducerea CEVJ a anunțat că termoncetrala Paroșeni va funcționa pentru următoarele două săptămâni.
”Stocurile de cărbune existente permit funcționarea termocentralei pe o durată de două săptămâni. Eforturile depuse în ultima perioadă au dus la intensificarea procesului de punere în siguranță a lucrărilor miniere și a zăcământului, realizându-se o creștere a cantității de cărbune extras, de la 500 t/zi la 700 t/zi”, anunța conducerea CEVJ la data de 28 ianuarie.
În replică, Sebastian Durbacă arăta că producția de huilă a crescut cu peste 40 de procente, ceea ce face ca termocentrala Paroșeni să funcționeze până la jumătatea lunii februarie.
”Complexul Energetic Valea Jiului a anunțat repornirea grupului energetic de la Paroșeni pentru două săptămâni. Nu numai că am salvat o companie și peste 2000 de locuri de muncă în Vale, dar am reușit să creștem și producția de huilă cu peste 40% în doar câteva luni. Pentru prima dată după ani de zile, Termocentrala Paroșeni va funcționa fără întrerupere pentru următoarele 14 zile.
Asta înseamnă venituri mai mari, energie mai multă pentru România și șanse mai bune pentru un viitor în Valea Jiului. Sunt planificate și 320 de noi angajări, care vor permite
operarea pe patru schimburi la minele Lonea și Lupeni, așa cum e normal. În momentul de față, unitățile miniere funcționează în regim de două schimburi”, a scris la finalul lunii ianuarie, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pe Facebook.
Monika BACIU