Școli și grădinițe dotate cu mobilier și jocuri, la Petrila

Toate școlile și grădinițele din Petrila au primit jocuri distractive, mobilier și instrumente de care au nevoie copiii. Dotările au fost obținute în baza unui proiect creat acum 3 ani, dar care s-a materializat în aceste zile.

Fiecare unitate de învățământ, ori cele de preșcolari au pus pe hârtie necesarul și au realizat liste întregi cu dotările de care au nevoie. Au cerut jocuri distractive și echipamente pentru curte, ori pentru sălile de sport, mobilier nou și modern, jucării și jocuri din care copiii află inclusiv despre sistemul solar, dar și calculatoare și birotică. O parte din dotări a ajuns în aceste zile, iar profesorii spun că le vin perfect, mai ales că pandemia i-a îndreptat spre alte proiecte deja.
„Ne bucurăm enorm, deoarece în ceea ce privește sumele pe care școala le poate aloca pentru dotări, ele sunt reduse și atunci nevoia de a avea mobilier nou și infrastructură corespunzătoare unor lecții, așa cum trebuie ele să se desfășoare acum, era acută. Mobilierul pe care l-am primit, materialele didactice și pentru școală și pentru grădiniță, ori pentru educație fizică și sport, mochetele modulare, saltelele și mingile, sunt de bună calitate, sunt ca o gură de oxigen, pentru buna desfășurare a activităților didactice”, a declarat Coculeana Zorilă, director Școala Gimnazială ID Sîrbu din Petrila.

Cei mici au inclusiv mobilier în curtea grădinițelor, iar în clase vor ajunge mochete interactive, pe care copiii pot desfășura diverse jocuri. Dar aceasta este doar prima parte a dotărilor care a ajuns deja aici, pentru că urmează birotica și calculatoarele, care încă sunt în procedură de achiziție.
„În cea de-a doua etapă a repartizării materialelor didactice, vor veni și dispozitivele electronice, care ne vor face activitatea foarte ușoară, utilă și, de ce nu, vor fi utile pentru buna desfășurare a lecțiilor. Asta, mai ales că situația prezentă ne impune o nouă abordare a procesului instructiv-educativ”, a conchis directorul Școlii I.D Sîrbu.
Proiectul prin care au fost dotate școlile face parte dintr-un proiect integrat, unul gestionat de edilii de la Petrila și care vizează, printre altele, inclusiv asfaltarea unor artere rutiere.
„Vorbim despre un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional, prin ADR Vest, unul integrat, prin care am finanțat dotarea școlilor din orașul Petrila, la solicitarea profesorilor și la solicitarea conducerii școlilor. În anul 2018 am depus un proiect la ADR și finanțarea am obținut-o abia la finele anului 2020. La acest moment deja sunt achizionate 80% dintre dotări. S-au scos la licitație lucrările pentru 3 blocuri sociale și asfaltarea mai multor străzi din oraș. Dotările pentru școli sunt de aproximativ 900 de mii de lei și includ de la mobilier, la table inteligente și jucării pentru copiii de grădiniță și jocuri distractive și instructive pentru cei mai mari, iar la partea de dotări vor veni și calculatoare. Ele au venit, iar restul vor veni, copiii urmând să beneficieze de aceste dotări”, mai spune și Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Pentru cei mici au venit jucării instructive, cu ajutorul cărora pot descoperi lumea, așa cum sunt cele ce înfățișează sistemul solar, dar sunt și jucării moderne, care pot fi folosite în educația lor. Cei mari au mingi, table smart și jocuri de șah, pentru orele recreative, iar sălile de sport au saltele și mochete cauciucate modulare.
Diana Mitrache

Advertisements