„Doamnă, liniștește-te, că, cu mine, dai de dracu’, cât ești tu de necăjită acum!” – Lucian Laurențiu Josan, director executiv DSVSA Hunedoara.

Un adevărat scandal public, purtat pe rețelele de socializare atrage atenția în Hunedoara, unde șeful DSVSA este acuzat de o angajată că îi jignește. În mai multe înregistrări audio postate pe facebook, directorul DSVSA poate fi auzit cum le vorbește oamenilor din subordine și le cere apoi să îl respecte.
În replică, DSVSA a dat un comunicat în care precizează că „o angajată care a fost trasă la răspundere pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu a găsit de cuviință să facă publice, pe contul personal de pe o rețea de socializare, niște postări pe care le găsim cel puțin nepotrivite”, după ce a primit calificativul „nesatisfăcător”, la evaluare.
Cei doi protagoniști sunt Aurora Otilia Bogariu și însuși șeful DSVSA, doctorul Lucian Laurențiu Josan.
În două „episoade”, angajata DSVSA postează câteva înregistrăzi în spațiul public în care se poate auzi cum Laurențiu Josan își apostrofează subalternii. Unul dintre angajați este pus la respect când îl ia la pertu’ „E părerea „dumneavoastră”, că sunt director, băi, nesimțitule. Respectă-mă!”.
Iar pe femeia care face totul public, o apostrofează: „Doamnă liniștește-te, că cu mine dai de dracu’ acuma, cât esti tu de necăjită, că numai minți”. „Alo! Unde p…faci tu control? Tu faci control? Alo, gara! Unde esti? La câini? Tu faci control la doctori? Tu îi auditezi?”.
Situația pare scăpată de sub control, iar totul a ajuns și în instanță. Așa că DSVSA a dat un drept la replică, publicat pe pagina instituției.
„Bogariu Aurora Otilia este funcționar public în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara. În zilele de 06.08.2023 și 09.08.2023, prin postările pe pagina personală de pe o rețea de socializare, a manifestat o atitudine denigratoare la adresa instituției și colegilor din cadrul DSVSA Hunedoara.
Bogariu Aurora Otilia este funcționar public, auditor public intern în cadrul DSVSA Hunedoara. Prin raportul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici definitivi de execuție, pentru activitatea desfășurată începând cu data de 01.01.2022, cu nr.5383/29.03.2023, activitatea acesteia a fost evaluată cu
calificativul “Nesatisfăcător”.
Împotriva raportului de evaluare a activității, funcționarul public a formulat o acțiune în instanță la Tribunalul Hunedoara, inregistrată sub numărul 1613/97/2023, având ca obiect anularea actului administrativ Raport evaluare activitate nr.5383/2023, dosar ce se află în faza de regularizare cerere. După înregistrarea acțiunii de fond, funcționarul public a formulat o cerere de suspendare a executării Raportului de evaluare a activității nr.5383/2023, cerere ce a făcut obiectul dosarului nr.1860/97/2023 a Tribunalului Hunedoara, prin care cererea acesteia a fost respinsă definitiv prin hotărâre nr.301/2023 a Tribunalului Hunedoara, respectiv prin respingerea recursului formulat de aceasta de către Curtea de Apel Alba Iulia prin hotărârea nr. 444/2023 din data de 07.08.2023.
În aceiași perioadă, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Sigurața Alimentelor – Serviciul Audit Public Intern – a desfășurat o misiune de evaluare cu tema: Evaluarea activității compartimentului de audit public intern din cadrul DSVSA Hunedoara. În cadrul acestei acțiuni, a fost evaluată la nivelul *critic* activitatea compartimentului de audit public intern din cadrul DSVSA Hunedoara și, de asemenea, raportat la cele constatate, auditorii au apreciat că faptele funcționarului public Bogariu Aurora Otilia sunt
susceptibile a fi infracțiuni.
DSVSA Hunedoara, la sesizarea echipei de audit din cadrul ANSVSA- Serviciul Audit Public Intern – a formulat o plângere penală împotriva funcționarului public Bogariu Aurora Otilia sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale prev. și ped. de art. 320 alin.1 și 2 Cod Penal și uzul de fals prev. și ped. de art.323 Cod Penal, plângere ce formează obiectul dosarului nr. 413/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.
Față de conținutul postărilor pe rețelele de socializare ale angajatei DSVSA Hunedoara, Bogariu Aurora Otilia, care au caracter denigrator, calomnios și de dezinformare publică, DSVSA Hunedoara va lua toate măsurile legale care se impun”. Comunicatul este semnat de directorul executiv dr Lucian Laurențiu Josan.
Diana Mitrache