Oamenii care locuiesc în apropierea minei Vulcan s-au trezit, în week-end, inundați de o apă reziduală care provine de la mină. Ploile au înfundat conducta unui rezervor, spun oficialii de la Complexul Energetic Hunedoara. Iar oamenii suțin că strada lor este tot mai degradată, din cauza mașinilor grele, în care acum apa a creat șanțuri adânci.

Sunt o mână de case pe Valea Arsului, un loc aflat în imediata vecinătate a exploatării de huilă de la Vulcan. Iar oamenii de aici s-au trezit, la finalul săptămânii trecute, după ploia și furtuna care a măturat Valea Jiului, cu un pârâu pe stradă. S-a format și a persistat așa că au bănuit că este din deversarea apelor ce ies din mina Vulcan.
„Curge apa pe aici de la mina Vulcan. Ei o dau, nu știu pe ce conducte. Se deversează fix pe stradă. Nu s-au reparat nici rigolele și vine pe drum. Ploaia a fost și ea și apa acum era deversată, de o săptămână întreagă. Noi am văzut că tot curge aici. Când le spun celor de la mină nu ne iau în seamă. Mai ales de când cară cărbunii cu mașinile. Drumul s-a adâncit, casele se degradează și acum ne dau și apă pe străzi. Copiii îi ducem în cizme până la drum. Și noi la fel”, spune una dintre femeile care locuiesc în casele aflate pe acest drum.
„De sus curgea apă. Dar aici a curs de la mină”, a spus un alt locatar.
Localnicii spun că totul a luat amploare odată cu transportul cărbunilor de la mină, cu ajutorul camioanelor. Nu mai este folosită linia ferată, iar deversarea care s-a produs accidental a creat un disconfort și mai mare. Asta, pentru că oamenii susțin că incidentul nu a fost unic și că asta s-a tot întâmplat în ultimele săptămâni. „Am înțeles că a fost un incident, sâmbătă, iar după aceea nu a mai curs aici. O să verrific. A fost o colmatare. Rabele sunt de capacitate mare, dar noi încercăm să refacem mereu drumul, deși era mai bine să îl asfalteze”, a susținut George Octavian Gheorghiu, director general CEH, care a venit, luni dimineață, pe această stradă.
După ce a verificat situația, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara a spus că poluarea accidentală s-a porodus după ploile de vineri noaptea. O creangă a opturat conmducta de evacuare din bazinul de decantare al apelor ce sunt scoase din
subteran. Asta a făcut ca apa să ajungă direct în stradă.
Cât privește asfaltarea, primarul spune că nu va reuși acum, dar că sunt planuri pentru viitor.
„Nu este singura stradă de pământ din municipiul Vulcan. Noi încercăm la intervale de timp, să intervenim. Avem câteva zeci de străzi și majoritatea în păantă, iar ploile cer să intervenim și mai des. Avem, finanțare pe programul Anghel Saligny, pentru câteva dirtre aceste străzi și vrem sîă obținem și alte finanțări. Dar, până atunci,. Vom încerca cu utilajele noastre să nivelăm acolo, ca oamenii să poată circula”, a precizat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Strada de pe Valea Arsului este deteriorată de camioanele grele care trec de la mină, cu huilă, spre Paroșeni. Ele tasează și mai mult terasamentul, iar deversarea necontrolată de apă a creat un șuvoi care a creat și mai mari cratere în drum, apa acumulându-se în bălți ce au rămas și acum.
Diana Mitrache