E chipamentele Ziomar de la Mintia au fost evaluate inițial la peste 6,5 milioane de euro. Mai multe serii de licitații au fost organizate în vederea valorificării pachetului de echipamente, însă la niciuna din proceduri nu s-a prezentat niciun cumpărător. Așa se face că prețul echipamentului a scăzut cu 40%, ajungând acum la valoarea de sub 4 milioane de euro.

Comitetul creditorilor Complexului Energetic Hunedoara a decis aprobarea continuării valorificării bunului ”Pachet echipamente Ziomar”, prin organizarea a două seturi de câte patru licitații cu prețul de pornire diminuat cu 40% din valoa­rea de evaluare, respective 3.905.891 euro.
Între timp, termocentrala Mintia a fost vândută unei firma irakiene.
Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată anul trecut cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice, a anunţat, în luna august a anului trecut, administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.
Potrivit sursei citate, având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia.
Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz şi energie regenerabilă.
Demararea investiţiilor va fi posibilă după acordarea de către autorităţi a avizelor şi autorizaţiilor necesare.
Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.
Societatea care a cumpărat termocentrala Mintia are o serie de obligații. Potrivit Ministerului Energiei, câștigătorul licitației și-a asumat să preia mai multe obligații. Astfel, societatea s-a obligat să preia toate obligațiile de mediu rezultate ca urmare a desfășurării activității trecute, prezente și viitoare, respectiv obligațiile stabilite de către Agenția Pentru Protecția Mediului.
Monika BACIU