30 de salvatori montani din diverse Servicii Salvamont din țară au finalizat cu succes un intens stagiu de pregătire desfășurat în perioada 2-5 aprilie. Exercițiul a avut loc în zona Bâlea din masivul Făgăraș și a fost organizat de către Salvamont România și Salvamont Sibiu, reprezentând un test real pentru abilitățile și cunoștințele acestor specialiști în situații de iarnă și condiții extreme.
Temele abordate în cadrul acestei ample acțiuni de pregătire au inclus o gamă completă de intervenții specifice în zonele montane înalte. Printre acestea s-au numărat deplasarea pe schiuri de tură, mersul pe colțari și folosirea pioletului, tehnici de amaraj utilizate în timpul iernii, organizarea intervenției în cazul producerii avalanșelor, precum și salvarea și transportul accidentaților din zonele abrupte.
Un moment deosebit al stagiu a fost reprezentat de acțiunea de salvare a unui turist spaniol, surprins de condițiile severe și blocat într-un perete sub vârful Vânătoarea lui Buteanu. Echipa a intervenit prompt și eficient, salvându-l pe turist și aducându-l în siguranță.
Pregătirea continuă a acestor profesioniști în domeniul salvării montane este cu siguranță cheia pentru misiuni de salvare de succes în viitor. Acești salvatori montani, proveniți din diverse colțuri ale țării, reprezintă un adevărat exemplu de dedicare și competență în asigurarea siguranței în mediul montan.
Monika BACIU