Depresiunea Petroșani – Valea Jiurilor se pregătește să își deschidă porțile către o experiență culturală și turistică inedită prin lansarea oficială a Rutei „Ținutul Momârlanilor”.

Această rută, recunoscută de Ministerul Turismului ca fiind de interes local, promite să dezvăluie frumusețea și bogăția culturală a acestei regiuni pitorești.
Pornind de la Peștera Bolii și străbătând orașele Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, satele Jieț, Cimpa, Răscoala, Paroșeni, Valea de Brazi, Câmpu lui Neag și stațiunile turistice Parâng – Petroșani, Straja – Lupeni și Uricani, Ruta „Ținutul Momârlanilor” promite să ofere turiștilor o incursiune captivantă în inima tradițiilor și obiceiurilor locale.
“Ruta cultural turistică ”Ținutul Momârlanilor” este un produs turistic al Depresiunii Petroșani – Valea Jiurilor recunoscut de către Ministerul Turismului ca rută culturală de interes local, ce se desfășoară de la Est spre Vest, de la Peștera Bolii, prin orașele Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, satele Jieț, Cimpa, Răscoala, Paroșeni, Valea de Brazi, Câmpu lui Neag și stațiunile turistice Parâng – Petroșani, Straja – Lupeni și Uricani. Ruta ”Ținutul Momârlanilor” se adresează deopotrivă turiștilor din țară și din străinătate, care îşi doresc să descopere îndeaproape zona turistică a Depresiunii Petroșani – Valea Jiurilor, arta tradiţională şi obiceiurile momârlănești specifice Depresiunii Petroșani, dar și despre istoria mineritului, celor care vor să vadă credința locului și sigur turiștilor care își doresc să cunoască Ținutul Momârlanilor, să nu-i uităm pe etnologi, muzeografi, specialiştii în domeniul geografiei, geologiei, etnografiei, culegătorilor de folclor și celor care doresc să cunoscă istoria locurilor şi preţioasa moştenire culturală a momârlanilor și barabelor din Depresiunea Petroșani”, arată detaliile despre rută, postate pe site-ul visituricani.
Ruta „Ținutul Momârlanilor” nu este doar o călătorie prin peisaje spectaculoase, ci și o incursiune în istoria și tradițiile locale. De la arta tradițională și obiceiurile momârlănești specifice Depresiunii Petroșani, la povestea mineritului și credința locului, această rută promite să ofere o experiență memorabilă și autentică turiștilor.
Monika BACIU